TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Irodalomtörténet kategória termékei
Kemény Zsigmond hallgatása

: Kemény Zsigmond hallgatása

Kiadás:

Budapest, 1986

Kiadó:

Szépirodalmi Könyvkiadó

Kategóriák:

Irodalomtörténet Magyar irodalom Regény, elbeszélés

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

248 p.

Kötésmód:

karton

ISBN:

9631532763

tartalom:

"Előző könyvem, A vértanú a valószínűleg legnagyobb, de mindenesetre legkeserűbben őszinte Kemény Zsigmond-regény továbbgondolása. A rajongók diákkori kötelező olvasmány volt, aztán Móricz Zsigmond riasztott el tőle: ha át kellett írni, milyen rossznyelvű könyv lehet, s mégse Móricz, minek olvasnám? Aztán - évtizedek múltán - megrendítő, pezsdítő, ujjongásra késztető élményemmé vált, akár a legnagyobb könyvek. Apránként értettem meg, hogy a főgondolatot görgető Pécsi Simon hűsége az uralkodóhoz nem áruló törleszkedés, hanem népsorsféltő messzirelátás, és sejteni kezdtem, hogy mint ahogy bele-beleírjuk magunkat művünk valamilyen alakjába, ha Panaszfal-szerűen csak egy alig látszó mellékalakba is, Kemény úgy írta bele magát, a maga nemzetmentő-önsorsrontó bölcsességét s még rémlátomásait is a végül vasraveréssel jutalmazott Pécsibe. Később már magának Kemény Zsigmondnak sorsán és utóéletén tűnődve értettem meg, hogy van egy nemzet, amely szinte tüntető közönnyel vagy megszállottsággal prédikálja el a neki ajándékozott óriásokat. Aztán lassan elindultam az élettelen fogalommá dermesztett, ábrázolhatatlannak hitt ember felé, akinek hatalmas-népszerűtlen írói életműve egy nemzetért rettegő népszerűtlen gondolkodásmódnak talán csak a mellékterméke volt. A főmű: a nemzet jövője. Egy nemzeté, amelyet vele együtt elbukó fantaszták ragadtak magukkal minden időkben. Kemény Zsigmond nem volt elragadó hős, és csak az önmaga elbukását vállalta. Hálátlan szerepet vitt: messzire mutatott a messzire látni soha nem akarók fölött. Vajon vonhat magára egy pillantást legalább egy elbeszélésfüzér, vagy úgy tetszik: kisregény gyújtópontjában?"

Állapot:

használt, de jó állapot

Ár:

500 Ftrendelhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!