SZÉPIRODALOM / Magyar irodalom kategória termékei
Kháron ladikján vagy az öregedés tünetei

: Kháron ladikján vagy az öregedés tünetei

Kiadás:

Budapest, 1982

Kiadó:

Szépirodalmi Könyvkiadó

Kategóriák:

Magyar irodalom Regény, elbeszélés

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Illyés Gyula munkái

Terjedelem:

200 p.

Kötésmód:

egészvászon

ISBN:

9631522202

tartalom:

Nemcsak a magyar irodalomban, de a világirodalomban is hiába keresnénk hasonló igényű és hasonló hitelű könyvet az öregedés tüneteiről, illetve magáról az öregedésről. Esszé-regényében Illyés Gyula itt olyan kérdésekkel néz szembe, melyek a létezés legizgalmasabb kérdései, s amelyekben mindannyian személyesen érdekeltek vagyunk már-már fiatalon is, hisz - ahogy a költő mondja - Kháron ladikja már jóval a halál előtt elindul velünk, hisz a halál születésünktől fogva magzatunk. S így lesz érthető az is, ahová Illyés e gondolat fonalán eljut: "az öregség voltaképpen az egyetlen kérdése minden elképzelhető filozófiának". Ez a felismerés amelyből - a szembenézés bátorsága mellett - a könyv ihlete táplálkozik, azzal válik teljessé, amire Illyés tulajdonképpen egész könyvével figyelmeztet, hogy "minden filozófia - s minden költői lobogó elszántan és következetesen a halál - a biztos vesztés - ellenében lobog. Oly kitartóan, hogy már-már reménnyel." De a könyv nemcsak a szembenézés bátorságáról tanúskodik, túl az öregedés tüneteinek és az öregség állapotának megdöbbentő őszinteségű rajzán az életszeretettel társult bölcsesség filozófiai következtetéseinek és emberi bátorságainak foglalata. "Logikai ficamot, szó- és eszmejátékot ritkán hordtak össze annyit, még a tudós egyházatyák is, mint a halálról szólva" - írja Illyés Gyula s könyvében az álvigaszok helyett igazi - tehát hasznosítható - segítséget nyújt a belső egyensúly megteremtéséhez, az emberhez méltó védekezéshez, vagy legalábbis az elviselhetetlen elviseléséhez. Ezeknek az írásoknak "mindegyike megbízható kézifegyver: lövés egy ablakból, egy omló kémény mögül. De minden hátraszorítás után csak szivósabban ádázabban, mondhatnánk jobbkedvűen. Mert hisz sikeresebben. " - olvassuk a könyvben, mely nem csak élmény- és gondolatgazdagságával tart fogva bennünket, hanem a műfaji összetettség izgalmával is, hiszen Illyés Gyula a napló, az elbeszélés és a szentenciózus gondolattömörítés utánozhatatlan remek ötvözetét teremtette meg benne.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!