SZÉPIRODALOM / Magyar irodalom kategória termékei
Kifutópálya

: Kifutópálya

Kiadás:

Budapest, 1980

Kiadó:

Szépirodalmi Könyvkiadó

Kategóriák:

Magyar irodalom Regény, elbeszélés

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

315 p.

Kötésmód:

karton

ISBN:

963151546x

tartalom:

A Kifutópálya Tóth Judit első prózai vállalkozása, mely a költőt egy csapásra íróvá is avatja. Olyan íróvá, aki súlyos mondanivalójú regényének nyelvi szövetét a verses műformához szokott költő fegyelmével, pontosságával, képi és hangulatteremtő erejével építi föl. A Kifutópálya voltaképpen megkapó lírával átszőtt szerelmi történet, mely azonban kitágul, túlnő a maga sajátos, egyedi dimenzión; hiszen az író a két, történelmileg is meghatározott sors találkozásában két kultúrát és két nemzedéket is szembesít. Tóth Judit hősei a személyiség komoly, önsorsrontó, bénító-taszító tehertételeivel indulnak el a szerelem oldó-humanizáló "kifutópályáján". Az össztöndíjasként Párizsba kerülő magyar lány figurájában egy egész közép-európai család tragédiája sűrűsödik és rakódik le. Az ő alakja a regény egyik írói remeklése: ez az alkatilag zárt, magába forduló, de intellektuálisan nyitott lány a fasizmus, a fajüldözés, az árván maradás minden megaláztatását szinte génjeiben hordozza. Meghatározó élményei két végletes, emberellenes korszak abszurditásaiból táplálkoznak. Franciska a közép-európaiságnak e személyiségbe épülő tragikus tapasztalatival érkezik Párizsba, és egy beteljesületlen, különös szerelem emlékével. Julienben, az ellenállásban is részt vett francia orvosban nemcsak a beteljesülő szerelemet, hanem a "túlélni és újrakezdeni" parancsoló imperatívuszát is megismerni; azt a racionalista humanizmust, mely előrenézve engedelmeskedik az élet törvényeinek. Fél év történetét rögzíti ez a könyv, de egy fél évszázad sűrűsödik lapjain. A huszadik századi európai történelem, a múlt itt nem háttér, nem kulissza, hanem sejtekbe ivódó, emberformáló valóság, mely átszínezi a jelent is, és meghatározzza a különféle magatartástípusok eredőit. Így a regény akár csak villanásnyi időre felbukkanó mellékszereplői is pontosan elhelyezhetők e történelmi koordináta-rendszerben. Az időtágítást Tóth Judit a váltakozó idősíkok keverésével oldja meg - könnyedén, természetesen. A történet maga nem tartogat meglepetést. Nem hagyományos "végkifejletre" épülő regény ez. A várható fejleményeket, sőt a könyv időhatárain is túlmutató megoldást már a regény legelején megelőlegezi az író. És ez nemcsak szerkezetileg lényeges eleme a könyvnek, hanem esztétikai értékének is letéteményese egyben.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!