SZÉPIRODALOM / Magyar irodalom kategória termékei
Lassú teher

: Lassú teher

Kiadás:

Budapest, 1998

Kiadó:

Magvető Kiadó

Kategóriák:

Magyar irodalom Regény, elbeszélés

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

223 p.

Kötésmód:

karton

ISBN:

9631421236

tartalom:

Tar Sándor életművének jelentős állomásai voltak A mi utcánk és a Szürke galamb című kötetek. A Lassú teher című novelláskötetével - melybe huszonhat írását három ciklusba (Téli havak; Szoba két ablakkal; Meghalni nem) válogatta - azt is bizonyítja, hogy az utóbbi években prózája beérett, kiteljesedett. Az írások a szerző szociográfiájának és megrendítő, mégis mosolyogtatni is tudó prózájának kimagasló pillanatait idézik. Tar kétségtelen emberi és írói érdeme, hogy máig meg tudta őrizni személyes hitelét, annak ellenére, hogy az ő "terepe" közel van az aktuálishoz, azonban semmiféle stilizáció, vagy "egérút" lehetőségével nem élt, éppen annak érdekében, hogy írásai töretlen lendülettel a "legigazabban" hangozzanak. A címadó történetben - melynek eseményei vonaton zajlanak - egy nyomorékká vált férfi és fia próbálnak megélni abból, amit a "népnyelv" leegyszerűsítve koldulásnak nevez. A szerző döbbenetes képet rajzol erről az életformáról, s miközben mély empátiával, már-már lírai ecsetvonásokkal rajzolja meg hőseit, aközben pontosan, kíméletlen és éles szemmel figyeli is őket. A történet egyetlen sorsfordító epizódban sűrűsödik össze. Az egyik főszereplő, a fiú vágyódva nézi az utasok között grasszáló "kemény fiúkat", a kopaszra borotvált fejükkel, kidolgozott izmaikkal másokban félelmet keltő "fazonokat", és ekkor egyetlen óra leforgása alatt kegyetlen változás megy végbe benne; képes lesz arra, hogy szembeforduljon - méghozzá végzetesen - nyomorék apjával. A novellák leggyakoribb hőse - bár átlagosságát a szerző kétségbe vonja - az "átlagember"; a szerző megejtő embersége éppen abban mutatkozik meg, hogy számára nincs kis-, nagy- vagy átlagember, számára csak az ember létezik, a maga egyszeri, megismételhetetlen és másokhoz hasonlíthatatlan sorsával, érzéseivel. A groteszk, a tragikus groteszk is jellegzetes motívuma írásainak (Kis fehér ház; Apánk még élt), ám mégsem uralja egész írói világát, hiszen mindemellett a novellákban jelen van a líra és az irónia is (Mese; Rinaldó). Tar mindent tud, amit mesterségéről tudni lehet és tudni érdemes: nemcsak a világot, az abban élő embert is pontosan ismeri, emellett egyedülálló humora van, fantasztikusan szerkeszt, prózájában a különböző elemek mesterien ötvöződnek, így a jelenünk kegyetlen valóságát történetekbe "szervezve" - egyedülállót és megismételhetetlent alkot a mai magyar irodalomban.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!