SZÉPIRODALOM / Magyar irodalom kategória termékei
Lengyel József noteszeiből 1955-1975

: Lengyel József noteszeiből 1955-1975

Szerkesztő:

Kiadás:

Budapest, 1989

Kiadó:

Magvető Kiadó

Kategóriák:

Magyar irodalom Életrajz

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

682 p.

Kötésmód:

egészvászon

ISBN:

9631415953

tartalom:

Húsz éven át, 1955-től, szibériai száműzetéséből hazatérve haláláig, 1975-ig írta noteszeit Lengyel József, megörökítve bennük a kort, közelmúltunk történelmét és önmagát, egy szuverén emberi és művészi magatartást. Eseményeket és azok kommentárjait rögzítik a feljegyzések; politikai, kulturális életünk húsz évének eseményeit s az ezekhez fűzött, korántsem elnéző vagy szemérmesen "szalonképesre" csiszolt megjegyzéseket. "Támogatok, tűrök és tiltakozom" - írta meg Lengyel József egysoros pamfletjét a hírhedett kultúrpolitikai három T-re, s ez a szarkazmus nemcsak egyes művei hivatalos fogadtatására (vagy a Szembesítés esetében a fogadtatás teljes hiányára) vonatkozott. A kulturális és a politikai élet egyaránt mind több tűrésre s egyre hevesebb tiltakozásokra késztette. Szenvedélyes ember volt, ítéletei is szenvedélyesek. Olykor persze elfogultak, talán igazságtalanok is. Aki naplót ír, és nem "hivatalosat", mint ama bizánci történetíró, az nemcsak a kort, önmagát is írja. Kíméletlen "jóratörekvő" volt Lengyel József. Olyan sorssal és tapasztalatokkal, melyek nem törték meg, s melyek csak növelik, erősítik szavai hitelét, ítéleteinek komolyságát. Meg kell találni, miben bízhatunk - ez a törekvés vezérelte. Újragondolni és újraépítkezni - ezt sürgette. Kádár Jánosnak mondta egyszer: "A sebekből először ki kell a gennyet tisztogatni, és csak azután szabad bekötözni." A gyógyításnak ez az egyetlen lehetséges, mert egyedül célravezető módja. Ezt szolgálja Lengyel József naplója is.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!