SZÉPIRODALOM / Magyar irodalom kategória termékei
Lidércálmok

: Lidércálmok

Kiadás:

Szeged, 2000

Kiadó:

LAZI Kiadó

Kategóriák:

Magyar irodalom Regény, elbeszélés

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

177 p.

Kötésmód:

karton

ISBN:

963227262

tartalom:

˝Csáth Géza életműve mindössze egy évtizednyi időt ölel fel. Alakját és műveit korai halálát követően titokzatos félhomály s a méltatlanul elfeledetteknek kijáró szűk körű, ám lelkes érdeklődés övezte, mely az utóbbi években, művei kiadásával egyre szélesebb körűvé válhatott. A morfium rabjává és áldozatává vált orvos-íróban a káros szenvedély azért alakult ki, mert úgy érezte, képtelen elviselni sorsával kapcsolatban a valóság tudomásul vételét, nem tud beletörődni abba a gondolatba, hogy súlyos betegség áldozata lehet. Tettének apologetikáját Ópium című novellájában írta meg, melynek alaptétele az a gondolat, hogy az élet egyetlen célja a szent gyönyör, amelyet csak az ópium adhat. Rászokott a kábítószerre, de egy ideig még mértéket tartva, az eufória hatása alatt jól tudott írni, dolgozni. Ez az eufória és a modern lélektani áramlatok, a pszichoanalízis megtermékenyítő fölszabadító hatása mutatkozik meg ún. álomnovellákban, illetve azokban az elbeszélésekben, amelyek az álom irreális területein messze túlhaladva, rögeszmés emberek képzeletvilágát mutatják be. Különös fogékonysággal ír a félelem, a szorongás, a képzelődések megszállottjainak életérzéséről. A kötet ezeket a novelláit gyűjtötte csokorba. Csáth Géza az első írónk, aki tudatosította, hogy az álom minden esetlegességével, váratlan fordulataival, gyors képváltásaival együtt, valamiképp mégis szerves egész, amely éppen a valósághű tolmácsolás által válhat szigorúan szerkesztett, drámai feszültséget sugárzó műalkotássá. Művészetének ereje az abszurd helyzetek minden részletét reális vonásokkal kidolgozó hitelesség, az irrealitás és a valószerűség törvényeinek kísérteties egyeztetése.˝

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!