SZÉPIRODALOM / Magyar irodalom kategória termékei
Madách Imre összes művei. I-II. köt.

: Madách Imre összes művei. I-II. köt.

Kiadás:

Budapest, 1942

Kiadó:

Révai Irodalmi Intézet

Kategóriák:

Magyar irodalom Vers Dráma

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

1065 p., 1223 p.

Kötésmód:

egészvászon

tartalom:

"Madáchról a férfi, majdnem az öregember képe él mindnyájunkban. Talán a feje idézi fel, a bágyadt szemű, finoman ernyedt vonású, föld felé konyuló bajszú arc, talán a Tragédia érett bölcsessége, a szemünk előtt vénülő világ, a kihűlő szív egyre keserűbb tapasztalatai. Talán a magányos udvarházi élet látványa, a lomha őszi esők, hosszú téli esték, a nyúló idő beléivódott képzetével. A sok kis hétköznapi gond, birtokkal, cselédséggel törődés és a legvégső kérdéseken töprengő belső élet ellentéte, amely az oblomovizmus és vele megint csak az alkonyat emlékét idézi fel, a családi dráma jól ismert részletei, melyek a komoly Keplert tehetetlen öreggé játszották át könnyelmű Borbálája oldalán. Talán kényelmes képzeletünk sorozta a filozófus költőt a vén bölcsek közé.
A valóságban alig negyvenegy éves, amikor meghal és munkásságának jelentékeny része első ifjúságára esik. Élet- és alkotóereje valami vad szilajsággal lobban fel már kamaszkorában, a tizenhatodik évben papírra vetett első drámát lázas iramban követik a többiek; húszéves és hat kész színmű várja fiókjában a feltámadást. Görög félistenek és római zsarnokok, magyar lázadók és olasz udvaroncok, régi harcosok és kortárs ficsurak szavalják bennük hol fülsértő, hol tisztán csengő triádáikat életről, sorsról, emberekről. A késői kihegyezett, kiformált szentenciák itt csak elvétve bukkannak fel az egyenetlenül, egymás hegyén-hátán torlódó mondattagokban; parttalan áradás ez, igazi Sturm und Drang, a fausti Tragédia götzi előzménye. S a stílushoz méltó az izgatott tartalom is; tiszta szívek esnek áldozatul az önkény, a gonoszság, a gyávaság mindenkori szövetségének, féfierőt aláz meg a női szeszély, az értelmet őrületbe kergeti a végzet, az ártatlanokat bűnbe sodorja a vaksors. Mint az epe fröcsköl szét a sok keserűség, égi és földi igazságtalanságról, a világ romlottságáról, nyílt ellenségekről. És főleg a kedves és veszedelmes, szelíd és mérgező nőkről, akik a férfiaknak akkor is bajt okoznak, ha javukat akarják, s akik akkor is kellenek, ha romlást hoznak. Drámáiban, szóljon az történelemről, mítoszról vagy a jelen társadalmáról, egyformán a nő a sors eszköze, az örök ösztönző és az örök buktató; Éva már itt, az ifjúi élményben véglegesen testet öltött."
 

leírás:

Gerince eléggé foszlott.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!