SZÉPIRODALOM / Magyar irodalom kategória termékei
Magyar diák verseskönyve

Magyar diák verseskönyve

Szerkesztő:

Kiadás:

Szeged, 1943

Kiadó:

Szukits Könyvkiadó

Kategóriák:

Magyar irodalom Pedagógia Vers Tankönyv

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Magyar diák segédkönyvei

Terjedelem:

220 p.

Kötésmód:

papír

tartalom:

A könyv két részre oszlik. Az első csoport 45 verset tartalmaz, a második 185-öt. Összesen 230 verset talál itt együtt az olvasó, tehát az eddigi efféle gyűjteményeknél nagyobb anyagból válogathat tanár és diák. A könyv egyik célja az, hogy meg lehessen találni egy helyen mindazokat a költeményeket, amelyeket a középiskola könyv nélkül tanítani szokott. Az első részbe gyűjtöttem azt a majdnem félszáz verset, amit - néhány költemény kivételével - szinte mindenki ismer, mindenki tud, amely az iskolák révén az egész magyar műveltség közkincse lett. Mivel az utasítások mind sűrűbben emlegetik az öntudatos műélvezést, a szövegmagyarázatot, ezt a törzsanyagot esztétiaki magyarázat kíséri. Nemcsak az utasítások miatt. Azt hiszem nem egyéni az a nézet, hogy a középiskolai magyar tanítás legnagyobb bökkenője éppen ez. Akkor érjük el célunkat, ha a jövő magyar művelt társadalom nemcsak hiszi, hanem tudja is, hogy az iskolában megismert magyar irodalom valóban szép. Az irodalmi műveltség fokozódásfán kívül, a nemzeti öntudat is erősödik így. Talán egy kis téglával ez a gyűjtemény is hozzájárulhat a nagy célhoz: hagyományaihoz ragaszkodóbbá, öntudatosabban magyarrá formálhatjuk középosztályunkat. Ahol lehetett, idéztem nagy irodalom történetíróink véleményét. Ahol nem találtam olyan szöveget, amely az érettségi előtt álló jó átlag színvonalának megfelel, magam állítottam össze néhány soros magyarázatot, Eredetiségre nem törekedtem, - az ilyenféle kiadvány nem is arra való - ha itt-ott mégis felbukkan egy-egy egyéni ötlet, megfigyelés, gondolat, azt majd csak a szakember veszi észre. Igyekeztem általánosan elfogadott véleményeket bevált módszerrel előadni.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!