SZÉPIRODALOM / Magyar irodalom kategória termékei
Menyecske a kemencében. Világjáró palóc adomák és huncutságok

: Menyecske a kemencében. Világjáró palóc adomák és huncutságok

Kiadás:

Budapest, 1986

Kiadó:

Európa Könyvkiadó

Kategóriák:

Magyar irodalom Népköltészet

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

261 p.

Kötésmód:

egészvászon

ISBN:

9630739348

tartalom:

"Helyszínen, falusi közösségben, népi előadóktól gyűjtött anyagomból válogattam ki azokat a példákat, amelyeket ebben a kötetben bemutatok. A közölt történetek az északi palócok (gömöri területek) folklórjából valók. Jól jellemeznek egy sajátos világot, az emberek önmagukat is leleplező nyíltságát, az életük fonákságait megmutató őszinteségét. A történetek, esetek hátterében a paraszti világ, a népi közösségek élete áll és zömmel az elmondók saját élményforrásából táplálkoznak. Ugyanakkor a lokális, gyakran individuális történetek mellett a vándoranekdoták nagyszámú változata is helyet kap, bizonyítva azt az örök mozgást, mely révén a helyi hagyomány a népek folklórjának nagy folyába bekapcsolódik." A közel háromszáz szellemes, tömör műfajú anekdotát tematikus csoportosításban találjuk a kötetben. Külön fejezetet kaptak a világ-folklór témakörei, a jellegzetes zsáneralakok. Különös figyelmet érdemelnek az erotikus jellegű anekdoták. Ezek a parasztfolklór eddig alig ismert világába vezetik az olvasót. Ebbe a körbe kapcsolódnak a pajzán versek és a humoros síriratok is. A bevezető tanulmány az anekdota műfajáról nyújt áttekintést."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!