SZÉPIRODALOM / Magyar irodalom kategória termékei
Mozi Bandi kalandjai

: Mozi Bandi kalandjai

Kiadás:

Budapest,

Kiadó:

Tolnai Nyomdai Műintézet és Kiadóvállalat Rt.

Kategóriák:

Magyar irodalom Regény, elbeszélés Ifjúsági

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

160 p.

Kötésmód:

papír

tartalom:

"A Mozi Bandi kalandjai című, "12-14 éves ifjú urak számára" készült elbeszélés, mely elobb a Nyugat 1912-es évfolyamában, majd 1913-ban, 1924-ben és 1938-ban könyvként is megjelent. Egy ifjúsági regény mint politikai céltábla? Esztétikai súlyát tekintve miért ne, hiszen Ignotus például egy levelében "dickensi kis remek"-nek nevezi, s ö ilyesmiben ritkán tévedett. Miként ezúttal sem. A Mozi Bandi azonban nem szabvány-Ambrus mű. Nyoma sincs benne úri tartózkodásnak, írójának itt még a vérmérséklete is más: féktelen jókedvvel, kora stiláris előírásaira fittyet hányva ír. Nincs még egy műve, melyben (egy tanárról) azt mondhatnák: "Hogy van pofája fölmenni a katedrára?" A Mozi Bandi hősei mintha a Tanár úr kéremből léptek volna elő, csakhogy a Mozi Bandiban négy évvel Karinthy zseniális műve előtt már vígan burjánzanak a pesti argó diákváltozatának groteszk nyelvi hajtásai. Ambrus abban is méltó elődje Karinthynak, hogy teljes empátiával áll rossz tanulók és korlátolt tanárok harcában a "12-14 éves urak" mellé. Ez a rezignált alkotó itt valósággal lubickol az élvezetben, amikor a tízes évek Budapestjéről ír, s persze a kor technikai újdonságáról, a moziról, amely például a Csipisz nevu kisfiút "Mozi Bandi"-vá teszi, s a fantáziáját, a világról alkotott képét amerikai filmekkel táplálja." Nyerges András, ÉS

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!