SZÉPIRODALOM / Magyar irodalom kategória termékei
Ősvigasztalás

: Ősvigasztalás

Kiadás:

Budapest, 1978

Kiadó:

Szépirodalmi Könyvkiadó

Kategóriák:

Magyar irodalom Dráma

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Tamási Áron válogatott művei

Terjedelem:

289 p.

Kötésmód:

egészvászon

ISBN:

9631512355

tartalom:

Több mint tíz éve, hogy megindult Tamási Áron válogatott műveinek kiadása. A regények és novellák után újra megjelent az Akaratos népség, amelynek első kiadását még a szerző állította össze. A két kötetben annak idején Tamási nyolc ismertebb színműve kapott helyet, de a gyűjtemény távolról sem volt teljes. Illő hát, hogy megmentsük fiókok mélyén lappangó, kallódó, ám nem kevésbé jelentős kéziratait. Így például a sokáig elveszettnek hitt színpadi remeket, az Ősvigasztalás-t. Ez a balladás hangú, sodró erejű látomás Tamási első színpadi munkája, de már teljes fegyverzetben mutatja meg a drámaköltőt. A Székely fás, a Néppártiak és a Görgeteg három nagyszerű egyfelvonásos; bennük a középkori vásári bohózatok és a commedia dell'arte hagyományaira ismerünk. A felszabadulást követő időkben írta a Bor és víz című jelenetet, amely kortörténeti jelentősége miatt érdemel figyelmet: nyomasztó csendben született, amikor minden kimondott szó az életet jelentette, választ a pusztulásra. Egyenetlenségei ellenére a Bor és víz különösen érdekes, mert megírásához alapos néprajzi előtanulmányokat végzett az író, hogy a színpad számára is megmentse a jellegzetes szüreti népszokásokat. A francia sanzonok mintájára írt Bujdosó lány énekmondója az 1764-es mádéfalvi tömegmészárlás krónikáját regéli el. Tamási "krónikáját" Lajtha László erdélyi népdalgyűjtései kötik össze. A kötet végén Tamás három kitűnő mesejátéka található. "Tündéri realizmus" - a népmesék határtalansága, a bohózatok harsánysága és lenyűgöző költőiség - jellemzi ezeket a darabokat. Keletkezése idején valamennyi merész áttörés volt: a Búbos vitéz és a Szegény ördög a bábjátékok megmerevedett hagyományait feszegette, a Tűzálló Pál pedig a hangjáték-repertoárban hozott újat. Mára mindhárom darab mesejáték-irodalmunk szerves része lett. "Egy-egy villanás őt sohasem fejezhette volna ki elégségesen: ő a sok-sok villanás embere" - jellemezte találóan az írót Babits Mihály. A kötetben szereplő kilenc darab kilenc villanása sziporkázó szellemének - méltán sorakoznak klasszikussá vált művei mellé.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!