SZÉPIRODALOM / Magyar irodalom kategória termékei
Pályamunkások

: Pályamunkások

Kiadás:

Budapest, 1979

Kiadó:

Szépirodalmi Könyvkiadó

Kategóriák:

Magyar irodalom Regény, elbeszélés

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Szépirodalmi Kiskönyvtár

Terjedelem:

313 p.

Kötésmód:

karton

ISBN:

9631514153

tartalom:

"Minden írásnak meg kell magyarázni önmagát. És az az igazi jó írás, amelyik ezt valóban meg is teszi. Mégis szükségesnek tartom itt elmondani, hogy ez a kis könyv nem a Szolgaság folytatása, hanem - ha szabad így mondanom - annak egy mellékhajtása. A szegény napszámos ember élete olyan sokoldalú, olyan változatos, hogy annak a leírása nem fér bele egy tízkötetes regénybe se. E sokféle munkából és megpróbáltatásból leírtam itt egyet, s azt sem egészen" - írta a Pályamunkások megjelenésekor, 1951-ben Veres Péter. Regényében azokat az éveket elevenítette föl - egy idős, hajdani pályamunkás meséin keresztül -, amikor a vasútnál volt alkalmazásban. A megaláztatásoktól, az emberfölötti munkatempótól, az otthon hiányától szenvedő emberek nehéz sorsáról, csöndes örömeiről, a szegénysorsúak összefogásáról szólnak Balogh János történetei, melyeket a sokkal jobb munkakörülmények között dolgozó mai munkatársainak mond el esténként, munka után. B. Nagy László így jellemezte a Pályamunkások-at: "az író itt érzi igazán elemében magát, nemcsak mert a téma legszemélyesebb emléke, hanem főleg azért, mert a hozzá legközelebb álló problémával foglalkozik: mint rázódik egy szedett-vedett banda egy feladat kényszerében és a munka szorongató örömében valóságos emberi közösséggé. Aligha akad egyhangúbb, aprózóbb munka - legalábbis a külső szemlélőnek -, mint a sínek cseréje, alátöltögetése; látszatja úgyszólván semmi, még az utasik is alig veszik észre, hogy ahol azelőtt ingott a kupé, mint a hajó a hullámverésben, most simán szalad. E tárgyat érdekessé, művészivé tenni valóban fegyvertény. Titka kettős: a mélyet átérzett kölcsönhatás a szerszámok, az anyag és az ember között, másrészt annak a törvénynek hiteles megelevenítése, hogy az együttes munka, legyen objektíve bármilyen csekély jelentőségű is, a benne érdekeltetket egyszerre ébreszti öntudatra és a másik ember iránti fegyelemre."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!