SZÉPIRODALOM / Magyar irodalom kategória termékei
Paraszti háború

: Paraszti háború

Fordító:

Kiadás:

Budapest,

Kiadó:

Budapest. Irodalmi, Művészeti és Tudományos Intézet

Kategóriák:

Magyar irodalom Magyar történelem Regény, elbeszélés

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

88 p.

Kötésmód:

papír

tartalom:

"Öt esztendő sem telt el a nagy magyar parasztháború lecsendesülése után, máris egy latin nyelvű hősköltemény került ki a nyomdaprés alól. Tárgya: 1514, szerzője Taurinus István, Erdély humanista püspöki helynöke. A morva polgárcsaládból származó Taurinus rokonszenvvel figyelte a parasztlázadást. Műve hatalmas, központi alakja Dózsa György, vagy ahogy Taurinus nevezi: Székely. A magasztalt urak jelentéktelen figurák, a kénytelenségből sokszor lecsepült Dózsa mindig hősként jelenik meg. Fáradhatatlan seregszervező, beszédeiben bölcs: a nagylaki csatában háromszor szedi össze szétvert csapatait, és végül győzelemre vezeti; dolgát értő vezérként ostromolja Temesvárt; olyan vitéz a csatában, hogy csak a mindent elnyomó túlerő vesz erőt rajta; hatalmasak utolsó szavai; emberfeletti kínnal hal meg, de jajszaváról nem tud a költő; és óriásként ér le az alvilágba. Dózsa György születése ötszázadik évfordulójának tiszteletére jelentetjük meg ezt a történelmi kútfőnek is fontos, költőileg is érdekes irodalmi emléket Geréb Lászlónak, a hazai latin nyelvű irdalom fáradhatatlan népszerűsítőjének fordításában és utószavával, az 1519-es eredeti kiadást díszítő fametszettel ékesítve."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!