SZÉPIRODALOM / Magyar irodalom kategória termékei
Pünkösdi dáridó

: Pünkösdi dáridó

Kiadás:

Budapest, 1973

Kiadó:

Magvető Kiadó

Kategóriák:

Magyar irodalom Regény, elbeszélés

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

723 p.

Kötésmód:

egészvászon

tartalom:

"Kodolányi 1922 és 1933 között írott rövidebb elbeszéléseit, novelláit tartalmazza a Pünkösdi dáridó. Egy részük már megjelent kötetben is, legutóbb a Fellázadt gépek-ben mintegy harminc-negyven novella azonban nemrég került elő újságok hasábjairól és az írói hagyatékból; ezek adják e kötet gerincét, kiegészülve a korábban könyv alakban is publikált anyaggal. Ez az új novellagyűjtemény talán azok számára is tartogat meglepetést, akik jól ismerik az író életművét. Nemcsak a húszas-harmincas évek magyar valóságának, paraszti életének realista, olykor vaskosan realista képét mutatják föl ezek az írások, hanem a korszak politikai, erkölcsi eszméiről is vallanak; mégpedig a Horthy-rendszer társadalompolitikájáról, a reakciós társadalmi rétegek mentalitásáról, fasizmusról. És ezt is sokféleképen: gúnyosan, fantasztikus-szatírikus jelképekben (Naplótöredék, A néma város), érzelmesen (A nazarénus), játékos allegóriában (Egér és a gondviselés) vagy tragédiában (Két állomás között). De kötetét éppen ez teszi kitűnő olvasmánnyá, hogy nemcsak hangvételében, hanem témájában is változatos. A társadalomkritikai írások mellett finom lélektani megfigyelések, anekdotikus értékű életképek, egy-egy emberi sors jellemző pillanatának a fölvillantásai olvashatók. Mindez együtt, a maga színességében és sokféleségében Kodolányi novellaművészete, azaz a Pünkösdi dáridó."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!