SZÉPIRODALOM / Magyar irodalom kategória termékei
Sanyarú világ I. kötet. Napló 1703-1705

: Sanyarú világ I. kötet. Napló 1703-1705

Kiadás:

Bukarest, 1983

Kiadó:

Kriterion Könyvkiadó

Kategóriák:

Magyar irodalom Magyar történelem Regény, elbeszélés Életrajz

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

892 p.

Kötésmód:

egészvászon

tartalom:

Wesselényi István (hadadi báró), (1674-1734) országgyűlési és táblai elnök; kora ifjúságától fogva a Habsburgok híve s már 1699. Közép-Szolnokmegye főispánja volt. Ugyanezen évben lépett házasságra Bánffy György lányával, Katával. A kurucz mozgalmak kitörésekor Hadadról menekülni volt kénytelen (1703. aug. 4.) és társaival Szebenben vonta meg magát. Helyzetük itt valódi fogság volt; a városból is csak czédulával mehettek ki. A gubernator halála (1708. nov. 15.) után a bécsi kormány a gubernatori széket betölteni nem akarta, hanem e helyett elrendelte, hogy deputátusok vigyék a kormányt; ilyen deputatus lett Wesselényi is, a ki később 1710-1713-ig a deputatio elnöki tisztét is viselte. 1715-ben országgyűlési és táblai elnök lett, később pedig belső titkos tanácsos. 1733-ban a szebeni országgyűlés a gubernátori székre jelölte első helyen; kineveztetését azonban nem érte meg. Naplót hagyott hátra, tartalmáról és kútfőértékéről tulajdonképen Ferenczi Miklós munkájából értesülünk. A naplóból Erdély ezen mozgalmas korszakának minden részletéről tájékozódunk, adatai pedig megbízhatók, mert azokat vagy a guberniumtól, vagy a generálistól nyerte. Feljegyzéseiben mindig tárgyilagos. A fontosabbaknak látszó okiratokat egész terjedelmükben lemásolja s ezzel naplója kútfőértékét még inkább növeli. (Magyar Elektronikus Könyvtár)

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!