SZÉPIRODALOM / Magyar irodalom kategória termékei
Szaggatott krónika

: Szaggatott krónika

Kiadás:

Budapest, 1986

Kiadó:

Szépirodalmi Könyvkiadó

Kategóriák:

Magyar irodalom Politika Regény, elbeszélés Életrajz Kommunizmus

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

595 p.

Kötésmód:

papír

tartalom:

"Tardy önéletrajzi visszaemlékezéseinek sorát 1947-tel kezdi, de azért összefoglalóan beszámol arról is, hogy a nagy hadifogolytáborban több ezer fogoly közül az egyetlen volt, aki jól tudott oroszul, ennek köszönhetően a szovjet vezetés egy idő után parancsnokként a tábor élére állította. A továbbiakban elbeszéli életének azt a szakaszát, amelyet Hegymenetként ítélt meg, hiszen hazaérkezése után rövid időn belül ő szervezte meg az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Irodát, s lett a nemzetközileg is példásnak elismert intézmény igazgatója. Bemutatja az OFFI munkatársait, beszámol munkájukról, s közben feleleveníti az ötvenes évek Budapestjét. Tudományos karrierje felfelé ível, magánélete boldog, s ekkor csap le derült égből a villám: 1955-ben lakásáról viszi el az Államvédelmi Hatóság. A vád ellene súlyos: az OFFI-ban osztályidegen elemek dolgoznak, az igazgató párttagokat nem vett fel az intézménybe, anyagi és erkölcsi természetű visszaéléseket követett el. Tardy részletesen felidézi a börtönbeli vallatást, elítéltetését. Magávalragadó az a szívósság, ahogy felmentéséért, majd szabadonbocsátása után rehabilitációjáért küzdött, s érdekes, ahogy volt ellenfeleivel évtizedekkel a történtek után rekonstruálja az egész ügyet. Az emlékező nem szégyelli a fizikai munkát, de fokozatosan újra értelmiségivé válik: ügyvédként tevékenykedik, de könyvszeretete könyvtárba vezérli. Éveket tölt el az Országos Széchenyi Könyvtárban, a könyvtáros generáció derűsen olvassa azt a részt, ahol bemutatja a hatvanas évek Nemzeti Könyvtárának sajátos légkörét, portrékat rajzol munkatársairól. A memoár utolsó részeiben könyveinek születését beszéli el. Az izgalmas önéletírás nemcsak markáns portré, hanem hitelesen idézi fel egy több évtizedes korszak atmoszféráját." Legeza Ilona könyvismertetője

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!