SZÉPIRODALOM / Magyar irodalom kategória termékei
Szegény ember jó órája I-II. kötet

: Szegény ember jó órája I-II. kötet

Kiadás:

Budapest, 1964

Kiadó:

Szépirodalmi Könyvkiadó

Kategóriák:

Magyar irodalom Regény, elbeszélés

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

706 p., 733 p.

Kötésmód:

egészvászon

tartalom:

A gyűjtemény Gárdonyi Géza elbeszéléseit tartalmazza. Első két ciklusának úgyszólván minden írása egy-egy állomás a fiatal író kalandos felfedező útján, midőn nemcsak az ezerarcú műfaj és a mesterség, de saját tehetségének törvényeit is igyekezett kipuhatolni. Sokat küszködött, míg a kilencvenes évek elején a paraszti témakör felfedezésével egyidejűleg, végre megtalálta saját hangját a Pöhöly család történetében. A "Pöhölyék" nyomán azután szinte feltartóztathatatlanul ömleni kezd a gyermekkor és a tanítói évek fénylő emlékáradata: Az én falum. A szépítő emlékezés idilli költészete aranyozza be tavaszát, pitypangos mezőit, lankás domboldalát, s a szeretet színezi feledhetetlenné eleven alakjait. Az én falum novelláiban, e ragyogó tükröcskékben Gárdonyi a parasztember lelkét mutatja meg s ezzel nem kis mértékben ösztönözte a későbbi írónemzedéket. Ettől kezdve minden érdeklődésével egyre inkább az ember belső világa felé fordult, egy-egy jellem fejlődésének,a belső történésnek ábrázolására törekedett, ugyanakkor azonban ügyelt arra is, hogy elbeszélései fordulatosak, alakjai elevenen maradjanak. A kor szociális problémái sem kerülték el figyelmét, néhány novellájában nagy részvéttel rajzolta meg a szegény emberek kilátástalan sorsát, s minduntalan keserű hangon hivatkozott az urak és parasztok között tátongó szakadékra. Pályája utolsó szakaszában írott elbeszéléseiből látható, hogy a kortársak többségéhez képest világosan látta az első világháború okait, s ezért kezdettől fogva ellenezte is. "Túlvilági" novelláiban kipellengérezi a háború vámszedőit, s megrázó képekkel bizonyítja be az öldöklés borzalmas értékrendjét. A kétkötetes gyűjtemény minden írása érdekes és jó olvasmány, s az olvasó nemcsak Gárdonyi gondolatvilágát ismerheti meg belőlük, hanem az író rokonszenves egyéniségét, s művészetének fejlődését is.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!