SZÉPIRODALOM / Magyar irodalom kategória termékei
Színház

: Színház

Kiadás:

Budapest, 1973

Kiadó:

Szépirodalmi Könyvkiadó

Kategóriák:

Magyar irodalom Dráma

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

824 p.

Kötésmód:

egészvászon

tartalom:

Szomory Dezső újra népszerű; bemutatói, akárcsak a régi Vígszínházban, megint eseménynek számítanak. Váratlan feltámadását nem lehet a szecesszió reneszánszával, a divatos századvég-nosztalgiákkal magyarázni. Azzal a bájosan üde régiséggel sem, amely Szomory színpadán mindig jelen van, a selymes enteriörökben, a zengve felívelő és komikusan megtörő tirádákban, a sűrű óh-okban, a mondott szövegnél is poétikusabb - vagy ironikusabb - színpadi utasításokban. Ezek mind a főképpen a nyelv, az összetéveszthetetlenül szomorys stílus, a túlfeszített pátoszban bújkáló humor csak összetevői a sikernek. Mert Szomory - bármennyire látványosak voltak különcségei és különösségei - elsősorban lírikus és lélekismerő. A drámai konfliktusnál valószínűleg fontosabb számára hősei személyisége; a színpadi helyzet nemegyszer mintha csak ürügy lenne, hogy megismerhesse alakjai pszichikumát, hangos szenvedélyeiket és titkos szenvedéseiket, örömeiket és letörésüket, az indulatok költészetét. Ezért érezzük olyan közel magunkhoz a történelmi drámák figuráit: a történelmi szerep merevsége leolvad róluk, mi a vergődő embert látjuk József császárban, II. Lajosban: a férfit, akinek sorra összeomlanak tervei, reményei, a koravén kamaszt, akit a biztos halál közelsége érlel férfivá. Ez az intim pátosz nemcsak a történelmi drámák sajátja. Társadalmi színműveinek polgári környezetében viccbe csavarodnak a nagy érzések, de - s Szomory ezt nem felejti el soha - a maga fájdalma éppúgy fáj a legszánalmasabb kispolgárnak is, mint bármelyik klasszikus tragédia hősének.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!