SZÉPIRODALOM / Magyar irodalom kategória termékei
Szózat a pesti Magyar Színház ügyében

: Szózat a pesti Magyar Színház ügyében

Kiadás:

Budapest, 1986

Kiadó:

Magvető Kiadó

Kategóriák:

Magyar irodalom Színház

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Gondolkodó Magyarok

Terjedelem:

92 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9631408132

tartalom:

˝Évtizedes remények látszottak beteljesülni, amikor 1837 nyarán végre megnyitotta kapuit az ikerfőváros első magyar teátruma, a pesti Magyar Színház. Igaz, sebtében készült szerény hajlék volt ez, s messze épült a városközponttól; de benne a legkiválóbb színészek terjesztették a magyar kultúrát, s az ország legjelesebb irodalmárai segítették darabokkal, fordításokkal a színházat. A várt siker mégis elmaradt. A kezdeti lelkesedés csillapultával a közönség elfordult az intézménytől, a színészek egymás ellen hadakoztak, igazgatók jöttek és mentek, hamarosan anyagi csőd is fenyegetett. Az újdonságban egyre-másra jelentek meg a színházat bíráló cikkek. Egyesek úgy vélték: a túlságosan drága és ráadásul "nemzetietlen" operabemutatók kergették csődbe a pesti magyar színészet hajlékát; mások viszont egyedül az operában láttak eszközt arra, hogy a többségében idegen ajkú fővárosi közönség a magyar színházat megszeresse. Bajza József, a nagy hírű kritikus, aki egy esztendeig maga is igazgatta a társulatot, 1839-ben röpiratban szól hozzá a színházi vitához...˝

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!