SZÉPIRODALOM / Magyar irodalom kategória termékei
Tettenérés

: Tettenérés

Kiadás:

Pécs, 1980

Kiadó:

Ecclesia Könyvkiadó

Kategóriák:

Magyar irodalom Regény, elbeszélés

Terjedelem:

387 p., 13 tbl., ill.

Kötésmód:

papír

tartalom:

Szerzőnk Tettenérés című műve nemcsak sikeres önéletrajzi regény, hanem nemzedéki vallomás is. Mintha csak a klasszikus nagy erdélyi emlékírók hagyományait követné és a Partiumbeli őseinek históriai elkötelezettségeit vállalná, szíve parancsára és humanista szelleme sugallatára. Eképpen lett ez a könyv is az erdélyiség és az európaiság korunkbeli megszólaltatója. Minden sorában és nyelvi ízében a két világháború közötti viharos és fájdalmas korszak maradandó dokumentuma. A műben a félezer éves multú fejedelmi Erdély metamorfózisainak egyik késői változata zajlik le. Hasonló párhuzamban az anyagország nagy drámájával, amely az 1867-es kiegyezéssel kezdődik, s az egész ország hadszíntérré változásával, romjaiból való feltámadásával végződik. Fel-felvillantja a fejlődés gyors sodrában városiasodó Nagyvárad századeleji életét, ahol a kezdő Ady Endre robban ki és növekszik országa, népe, hazája, sőt kissé Európa viharmadarává. Ekkor kezd Adyra figyelni az ország fiatalsága, de a Tiszáék közösügyes, hivatalos Magyarországa is. Ez a Várad volt a szerző pátriája, - Pázmány Péter szülővárosa. Possonyi emlékírása irodalomtörténeti szempontból jelentős vállalkozás: lévén a Vigilia c. folyóirat alapítója, s a felszabadulás utánig szinte egymaga annak nem csekély küzdelmek közt szívós fenntartója, minden kockázatra kész felelősségviselője. Alakulása idején a Vigilia neves szerkesztőkkel az élén volt harcostársa a magyar szellemi élet frontjának és a jelenkorig ható erővel egyik ösztönzője ma is a katolikus spirituális törekvéseknek, közvetítője katolikus kultúránk jelenségeinek, a filozófia perennisz tanításainak. (Nagyvárad, 1903. - Bp., 1987) író, szerkesztő.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!