SZÉPIRODALOM / Magyar irodalom kategória termékei
Theomachia [Reprint]

: Theomachia [Reprint]

Kiadás:

Pécs, 1987

Kiadó:

Janus Pannonius Társaság

Kategóriák:

Magyar irodalom Dráma

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Pannónia könyvek

Terjedelem:

24 p.

Kötésmód:

fűzött

ISBN:

9630180855

tartalom:

"Weöres Sándor "Theomachiá"-ja, melyet műfajilag a költő oratórium-drámának nevezett, a görög mitológiából meríti témáját. A szó magyarul "Az istenek harcá"-t jelenti. A görög-római mitológiából tudjuk, hogy Zeus uralomra kerülését kegyetlen küzdelmek előzték meg. Az oratórium-drámában Zeus közvetlenül nem jelenik meg. Központi alakja, Kronos, Uranosnak, az ég istenének és Gaianak, a föld istennőjének fia. A hierarchia még nem alakult ki véglegesen. Az istenek ura akkor ugyan Kronos volt, de hatalmát cselszövéssel szerezte meg atyjától, Uranostól. Emiatt folytonos nyugtalanság gyötörte. De nemcsak Uranost ölte meg, fölfalta három saját lányát és két fiát is. Félt, hogy esetleg közülük egyik vele is úgy bánik el, amint ő atyjával. A három fiú közül Zeus azonban életben maradt, s félelmét Okeanos csak fokozta, megjósolván, hogy az majd legyőzi őt. Kronos indulatosan fakadt ki: "... káromlás mind, amit beszélsz...ezt is magamba gyúrom... s nyugtot lelek." Okenaos azonban figyelmezteti a három Moira létezésére: azok ellen Kronosnak sincs hatalma, "ellenükre semmi sem történhetik". Kronost ezek a szavak még inkább földühítik, s most már Okeanost is halállal fenyegeti. Íme, az expozíció, az alaphelyzet, amiből az oratórium-dráma kibomlik."

leírás:

A borító kissé ázott.

Állapot:

használt, de jó állapot

Ár:

1 000 Ftrendelhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!