SZÉPIRODALOM / Magyar irodalom kategória termékei
Történet és háttér

: Történet és háttér

Kiadás:

Budapest, 1986

Kiadó:

Magvető Kiadó

Kategóriák:

Magyar irodalom Regény, elbeszélés

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

JAK füzetek

Terjedelem:

125 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9631409082

tartalom:

Varga (Mária) Vera 1949-ben született Budapesten. Érettségi után újságíró-gyakornokként dolgozott. 1971-ben az Élet és Irodalom munkatársa lett. Szociografikus riportokat, interjúkat, cikkeket, kritikákat írt. Bölcsészdiplomájának megszerzése után, 1974-től, mint az ELTE Esztétikai Tanszékének tanársegéde filmesztétikai szemináriumokat vezetett. Filmesszéket jelentetett meg. Később állás nélküli szabadúszóként írásaiból igyekezett megélni. Díjakat nyert filmkritika-, regény-, novella-, szociográfiapályázaton. 1978-ban a filmgyárba került, ahol több játákfilm dramaturgja, asszisztense volt. Forgatókönyvet is írt. Kisfilmet is rendezett a Balázs Béla Stúdióban. 30 éves korában autóbalesetben meghalt.. Ez a kötet meg nem jelent írásait: az abbahagyott és folyton újrakezdett naplóit (napló formájú esszéit), novelláit, filmvázlatát - különböző műfajú és aspektusú önvallomásait tartalmazza. Írásra önmaga, a saját világa iránti heves érdeklődés és permanens krízistudata ösztönözte: "Kissé riaszt, hogy 14 éves korom óta félévenként éreztem úgy, hogy életem válságba került, de legalábbis fordulópontjához érkezett, s tennem, cselekednem kell, de azonnal, valamit, hogy valami, amiről csak halvány sejtéseim voltak legtöbbször, el ne vesszen mindörökre." Hátramaradt - részben kidolgozatlan, félbemaradt - írásait elsősorban nem egy esztétikai, műfaji szabály- és értékrendszerhez kell viszonyítani. Igazi mértékük az önkifejezés (az ilyen módon történő önmegvalósítás) ereje, őszintesége, szuggesztivitása. Természete, egyénisége vibrálóan eleven, összetett, ellentmondásos - izgatóan és vonzóan emberi. Szenvedélyes volt, és okos: érzelmi életének spontaneitását, anarchikus ösztönösségét egyszinte túlfejlett intellektus elemezte, kontrollálta. Tele volt vitalitással. Az értelmes boldogság állapotát törekedett megvalósítani - tartósan sikertelenül. Kötetének egyes darabjai - "torzói" - párját ritkítóan hű személyes emberi és (áttételesen) korkokumentumok.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!