SZÉPIRODALOM / Magyar irodalom kategória termékei
Tótfalusi Kis Miklós mentsége

: Tótfalusi Kis Miklós mentsége

Kiadás:

Budapest, 1987

Kiadó:

Helikon Kiadó

Kategóriák:

Magyar irodalom Művelődéstörténet Nyomdászat

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

225 p.

Kötésmód:

karton

ISBN:

9632076230

tartalom:

"Kétszázötven esztendővel ezelőtt, 1702-ben halt meg Tótfalusi Kis MIklós, a Mentség Szerzője. Mikor halálának évfordulóján könyve ismét megjelenik, akkor nemcsak egy régi magyar író harcos haladó írását becsüljük meg, hanem a legnagyobb magyar nyomdász munkásságát is. Tótfalusit, az írót, nem is érthetjük meg Tótfalusi, a nyomdász és kultúrnunkás nélkül. Írói működése abból a küzdelemből nőtt ki, melyet a nyomdaipar fejlesztéséért folytatott. Életművét csak úgy ismerhetjük meg, ha visszapillantunk a könyvnyomtatás történetére is. Évszázadokra volt szükség, hogy a könyvnyomtatás mai nagyszrű hivatását betölthesse. Nem is gondolunk már arra, hogy valamikor milyen keserves küzdelmekbe került ennek az iparnak a megteremtése, fejlszetése. Büszkék lehetünk rá, hogy a könyvnyomtatás első századaiban a mi nyodászaink is kivették a részüket ebből a munkából, ebből a harcból. Haladó hagyománaink között számon kell tartanunk azoknak a régi magyar nyomdászoknak a munkásságát is, akik a XVI. és XVII. században üldözsét és állandó zaklatást vállalva, fáradhatatlanul küzdöttek a nyodászat tökéletesítéséért, magyarországi elterejsztéséért, a kisemmizett, elnyomott nép kulturális felemeléésért a nyomtatott betű által. Különösen értékesnek kell tartanunk egy olyan nyomdász működését, aki egyben író is volt, aki a nyomdászat fejlesztése és a nép nevelése terén végzett munkáját izgalmas irodalmi alkotásban örökítette meg. Ilyen nyomdász és ilyen író volt Tótfalusi Kis Miklós, akinek írói munkásságához hasonlót a magyar irodalomban nem találhatunk...."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!