SZÉPIRODALOM / Magyar irodalom kategória termékei
Tóth Ede válogatott munkái

: Tóth Ede válogatott munkái

Kiadás:

Budapest, 1902

Kiadó:

Lampel Róbert (Wodianer F. és fiai)

Kategóriák:

Magyar irodalom Művelődéstörténet Színház Vers Dráma

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Remekírók képes könyvtára

Terjedelem:

303 p., 18 t.

Kötésmód:

egészvászon

tartalom:

Tóth Ede (Putnok, 1844. - Budapest, 1876.): színész, színműíró. Sok nyomorgás után iskoláit abbahagyva 1864-ben Kisvárdán beállt Fehér Károly társulatába. Először színlaposztó volt, majd Lantos Ede néven kisebb szerepeket is játszott. 1864 telén Eperjesen Kétszery Józsefhez szerződött. Nélkülözve járta az országot kisebb társulatokkal 1874-ig. Sebes beszéde, visszafogott arcjátéka, igénytelen alkata miatt nem jutott jó szerepekhez, így rendezőséggel, titkársággal kellett beérnie. Éveken át rendületlenül próbálkozott az írással is, de tehetségét addig nem fedezték fel, míg 1874-ben meg nem írta A falu rosszát, mellyel elnyerte a 100 arany értékű Nemzeti Színházi pályadíjat. Egy csapásra híressé vált. 1875-ben jelmeztári felügyelőnek szerződtették a Nemzeti Színházhoz. A sok nélkülözés azonban annyira megrongálta egészségét, hogy kifejlődött tüdőbaján már nem lehetett segíteni. Azonban rövid munkásságával is új lendületet tudott adni a népszínműnek.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!