SZÉPIRODALOM / Magyar irodalom kategória termékei
Új butaságok az emberiség kultúrtörténetéből

: Új butaságok az emberiség kultúrtörténetéből

Kiadás:

Budapest,

Kiadó:

Cserépfalvi

Kategóriák:

Magyar irodalom Művelődéstörténet

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

221 p.

Kötésmód:

egészvászon

tartalom:

Ez a könyv folytatása a szerző nagysikerű könyvének az Emberi butaság kultúrtörténetének. Ezúttal az emberiség vágyainak és ábrándjainak álomrétjeiből gyűjtötte az anyagot, s azon volt, hogy a tarka szedet lehetőleg egységesen hasson. Az örökifjúság csalóka ábrándjával kezdi a sort. Megismerteti az olvasót az alkimisták híres életelixírjével, Cagliostro megfialatító kúrájával, a szunamiták eleven melegítő palackjaival, a porlasztott drágakövekből habart életbalzsamokkal. Majd arról ír, miként akarta az ember kijátszani a természet alaptörvényeit. hogyan készült a mesterséges ember a homunculus? Mi a palingenesis? - vagyis hogyan támadnak fel poraikból a virágok az állatok s a temetők emberfantomjai? Az emberi vágy telhetetlen, a jövő titkát is meg akarja ismerni. Sor kerül hát a csillagmezők haszonbérlőire, a jóslások száz különféle módjára, a nemzetközi jóspiacra s a hírhedt Lenormant kisasszonyra. A kíváncsiság még tovább szárnyal: azt is tudni akarja, mikor lesz a világ vége! A baljós üstökösök. Az 1524 évi vízözönpánik. A londoni földrengés-riadalom. Hogyan fog elpusztulni a világ? S míg a jósok butaságainak milliónyi hívője akad, nem veszik észre a valódi jövőbelátót: a költőt. A kortársi bölcsesség ítélkezése: a tehetségtelen Petőfi, Jókai szecskastílusa, a részeg, barbár Shakespeare, a Wagner elleni gorombaságok betűrendes lexikona. Következik a vágyak vágyképe, a pénz. A tékozlás őrülete: a szántóföldbe elvetett pénzmag. A nyársonsült beszélő fülemülék. Kleopatra gyöngye. Az elkártyázott gyorsvonat. Az elárverezett világbirodalom. Pénzen vett halhatatlanság. A pénz őrültjeinek másik arca. A világ leghíresebb fukarjainak története. Nem maradnak ki a sorból a gyűjtőszenvedély tébolyultjai sem. A szerző tárlatvezetést rendez a ritkaságok múzeumában s ilyesféle csodabogarakat szed tűhegyre: a macskazongora és a bolhacsapda. A nemlétező állat nemlétező szarva. Mesterséges aranypénzek. Az eleven kétfejű sas. Rudolf császár mandragórái. Tizenhatezer gyufásskatulya. A dugógyűjtő és a foggyűjtő, Decartes koponyája, stb. Irodalmi kacattár fejezi be a könyvet, az igénytelen cím alá a szerző a legfurcsább alig ismert irodalmi kuriózumokat csoportosítja.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!