SZÉPIRODALOM / Magyar irodalom kategória termékei
Vallomások Martinovics abbé emlékezetéből

: Vallomások Martinovics abbé emlékezetéből

Kiadás:

Budapest, 1984

Kiadó:

Magvető Kiadó

Kategóriák:

Magyar irodalom Regény, elbeszélés

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

178 p.

Kötésmód:

egészvászon

tartalom:

Az első kötetével jelentkező Győrkös László meglepően érett és izgalmas prózaíró. Könyvében két kisregény található. Az egyikben Martinovics Ignác lélektani portréját, pályaképét ábrázolta, mintegy belülről, a főszereplő tudatán átszűrve. A pár oldalas, rövid lírai futamokra, csapongó rögtönzésekre emlékeztető részek, amelyekből fölépül a mű, lendületesek, sodróak, költőien érzékletesek, s telis-tele vannak örvénylő képzelgésekkel, álmokkal, emlékekkel. A kamaszkori szorongások és rettegések, szexuális élmények, vágyak és riadalmak, szeretet utáni sóvárgások, szégyenérzések után a felnőttkor, a szerzetesi élet problémái kerülnek sorra: Martinovics bevezetésének körülményeiről, megalkuvásának motívumairól, közéleti munkálkodásáról, szervezkedéseiről, félelmeiről és letartóztatásáról olvashatunk. Úgy véljük, a szerző lélektanilag hitelesen és árnyaltan vázolta szerencsétlen sorsú hősének tragédiáját. A másik kisregény napjainkban játszódik, ám a főszereplője valamiképp Martinovicséhoz hasonló kétségekkel viaskodik: a magánélet, az erotika démonaival, a hatalom csábításaiban vergődő egyén dilemmáival, az emberi kapcsolatok, a többi emberhez fűződő viszony felemás voltával. A kultúrtörténeti utalásokkal, konkrét élményekkel, víziókkal és szorongató képzelgésekkel telitűzdelt alkotás hangulatilag, érzelmileg jól érzékelteti mai világunk nyomasztó ellentmondásait.

Állapot:

használt, de jó állapot

Ár:

500 Ftrendelhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!