SZÉPIRODALOM / Magyar irodalom kategória termékei
Végrendelet

: Végrendelet

Kiadás:

Budapest, 1981

Kiadó:

Szépirodalmi Könyvkiadó

Kategóriák:

Magyar irodalom Vers

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

214 p.

Kötésmód:

egészvászon

ISBN:

9631518221

tartalom:

"Justus Pál 1905. április 7-én született Pécsett, és 1965-ben halt meg Temesvárott. Küzdelmes életútjának csupán egyik, bár nem jelentéktelen állomása volt költői pályájának kibontakozása, 1925-ben jelent meg első verseskötete Fekete ormok alatt címmel, a második Az utak éneke 1930-ban. Bölcsészeti tanulmányait Olaszországban és Franciaországban végezte, itthon banktisztviselő lett, belépett a szociáldemokrata pártba, amelynek tevékenységével életének jelentős része egybekapcsolódott. Első írásaival Kassák folyóiratában, a Munkában jelentkezett, 1933-ban három esztendőre Párizsba utazott; ott ismerte meg a nyugat-európai munkásmozgalom helyzetét és törekvéseit, hazatérve ismét bekapcsolódott a magyar szociáldemokrata mozgalomba, hamarosan a VI. kerület titkára lett Budapesten, a háború kitörésétől kezdve pedig az értelmiségi ellenállas vezetője. Munkaszolgálatosként a jugoszláviai Borban érte meg a felszabadulást. Hazatérve parlamenti képviselő lett, szónokként, előadóként, elméleti iróként és publicistaként is sikert aratott, pártja elméleti folyóiratának, a Szocializmusnak szerkesztője lett, a propaganda osztály élén a szociáldemokrácia baloldalának álláspontját képviselte, ő szerkesztette az első 1945 után megjelent Marx-Engels-válogatást. Föllépett a kommunistákkal való együttműködés mellett, és 1948-ban, a két párt egyesülése után a Magyar Dolgozók Pártja Központi Vezetőségének tagja lett. 1949-ben, a Rajk-per egyik vádlottjaként letartóztatták, és koholt vádak alapján életfogytiglani börtönre ítélték. Hét évig tartó börtönbüntetése után haláláig a Corvina Könyvkiadó szerkesztője volt. Műfordítói munkásságát olyan nevek fémjelzik, mint Baudelaire, Verlaine, Heine, Puskin, Majakovszkij, Shakespeare vagy Weitling és Saint-Simon. Enciklopédikus műveltségű humanista volt, és mindvégig töretlen meggyőződésű forradalmár. Verseinek többsége önéletrajzi ihletésű, börtönverseiben az önvizsgálat, a szenvedés, az emlékezés képei váltakoznak. Számtalanszor fölidézi múltját, felesége és kislánya alakját, megrázó és hiteles lírai börtönnaplójában az emberi tisztaság és a fegyelmezett tartás ina is megindító, mert verseinek pátosza spontán, szívből jövő. Fontos kordokumentum ez a versgyűjtemény, egyúttal tisztelgés Justus Pál emléke előtt."

Állapot:

használt, de jó állapot

Ár:

1 200 Ftrendelhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!