SZÉPIRODALOM / Magyar irodalom kategória termékei
Vizsgálati fogság

: Vizsgálati fogság

Kiadás:

Budapest, 1973

Kiadó:

Szépirodalmi Könyvkiadó

Kategóriák:

Magyar irodalom Regény, elbeszélés

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

194 p.

Kötésmód:

egészvászon

tartalom:

"Doktor Szapáry Imre - a regény főszereplője - nyomorult vádlott, jogi, államtudományi, közgazdasági doktor, hétezer könyvet hagy maga után, amikor távozni kényszerül a Ferenc-palotából; eredetét ezer évre vezeti vissza és okmányokkal bizonyítja; katolikus hitét korszerűen ápoló középnemesi származék, büszke közbülső szerepére a haladó arisztokrácia és a vezetésre, felemelésre szoruló "alantas" osztályok között. Történelemcsinálónak hiszi magát, de elképzelt eredményei érdekében egyszerre lesz hóhér és áldozat, legtovább a balek szerepét játssza el, önmagát hőssé kendőzve. Szapáry magyar államférfi a tegnapi Magyarországról. A magyar államférfi, első hivatalnok, miniszterelnök a két világháború között. Imrédy, Teleki, Bárdossy, Kállay? Egyik sem és valamennyi. Az írót nem az egyszeri, a felcserélhető figura érdekelte, hanem a modell: a kelet-európai fasiszta államszerkezet egyik vezetőtípusának magatartása és mozgástere. A "liberális", az engedményt adó és visszavonó, a tüzet vízzel házasítani akaró főhivatalnok szándéka és eredménye. A képlékeny önáltatás reprezentatív méretben, az életmóddá, életműv lett hamis tudat. Sükösd Mihály izgalmasan újszerű regényében a mutatványt vizsgálja, amely akarva-akaratlanul 1944-hez, nemzeti mélypontukhoz vezetett." Részlet az ajánlóból

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!