TÖRTÉNELEM / Magyar történelem kategória termékei
A honfoglaló magyar nép élete [Reprint]

: A honfoglaló magyar nép élete [Reprint]

Kiadás:

Budapest, 1988

Kiadó:

Múzsák Közművelődési Kiadó

Kategóriák:

Magyar történelem Régészet Néprajz

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

509 p., 23 t.

Kötésmód:

karton

ISBN:

9635643632

tartalom:

A honfoglaló magyar nép élete először 1944-ben, a hazai régészettudomány máig ható megújulásának időszakában jelent meg, és a könyvet az egyetemi oktatásban ma is a honfoglalás kori régészet "alapkönyveként" használják. Népvándorlás kori régészetünk szempontjából a múlt század vége s e század első évtizedei az anyaggyűjtés és a rendszerezés, tipologizálás korszaka volt, csakhogy a tárgyak tipológiáját vizsgáló ún. "reálarcheológia" érzéketlen volt az egykori hétköznapi élet jelenségei iránt. László Gyula a korábbi felfogástól gyökeresen eltérő szemléletet képviselt, és új tudományos módszerrel, az általa "régészeti néprajznak" nevezett eljárással vizsgálta a honfoglaló magyarság tárgyi emlékanyagát. Az új módszer lényege a régészeti szemlélet és munkamódszer mélyreható változásaiban rejlett; a korábbi tipológiai vizsgálatokhoz a leletek és ásatási megfigyelések társadalmi-történeti szempontú értékelése kapcsolódott. Ezt az új módszert nálunk először e könyv szerzője alkalmazta. Megismertette olvasóit a temetőelemzés módszerével, s arra is kísérletet tett, hogy a temetkezés rendjéből a honfoglalás kori magyar társadalom szerkezetére következtessen. A könyv átfogó képet fest a honfoglaló magyarok mindennapjairól, életmódjáról, viseletéről, bemutatja eleink művészetét, hitvilágát és a különböző mesterségeket. A figyelmes olvasó az avarok túléléséről és a szerző szerint mindig is magyar nyelven beszélő székelyek eredetéről írott sorokban fölismerheti a később oly nagy visszhangot és érdeklődést kiváltó ún. "kettős honfoglalás" elméletének előzményét. A ma is alapvetőnek számító könyvet mindazoknak a figyelmébe ajánljuk, akiket a honfoglalás korának magyar társadalma, eleink mindennapi élete, a magyar régészet érdekel.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!