TÖRTÉNELEM / Magyar történelem kategória termékei
A nagyvilágon e kívül... Nemzeti tudat és érzésvilág Magyarországon 1970-2002

: A nagyvilágon e kívül... Nemzeti tudat és érzésvilág Magyarországon 1970-2002

Kiadás:

Budapest, 2002

Kiadó:

Jószöveg Műhely Kiadó

Kategóriák:

Magyar történelem Nemzetiségi kérdés Szociológia

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

180 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9639134155

tartalom:

"Egyeseket megrémisztett, másokat megörvendeztetett, de mindenkit meglepett, hogy a rendszerváltást követően a nemzeti érzés és tudatvilág teljes vértezetben jelent meg az összes közép- és kelet-európai nemzet nyilvánosságában. A magyarok sem képeztek kivételt. Alaptalannak bizonyult az a korábban széles körben osztott aggodalom, mely szerint a nemzeti sajátosságok eltűnnek és értékek elsajátítására alkalmatlan arctalan tömeggé, mondhatni puszta lakossággá torzul a magyar társadalom. A négyévente rendre bekövetkező szabad választásokon egymással versengő nemzetfelfogások jegyében fellépő pártok küzdöttek a választók szavazataiért. A különbség csak annyi, hogy egyes pártok az államnemzeti, más pártok a kulturális nemzeti hovatartozást részesítik előnyben, de egyik sem tagadja a másik szempont létjogosultságát. A könyv gazdagon dokumentált szociológiai vizsgálati anyagon bizonyítja, hogy a magyar nemzeti tudat és érzésvilág kettőssége a magyar nemzeti lét történetileg kialakult valóságában gyökerezik. Nem esik egybe a magyar állampolgárok politikai közössége és a magukat magyarként meghatározó személyek kulturális azonosságtudaton alapuló együttese. A kötet az 1970-es évektől kezdve mind a mai napig folyamatosan végzett reprezentatív szociológiai és szociálpszichológiai felmérések adataira támaszkodva azt mutatja, hogy a magyar nemzeti tudat és érzésvilág töretlenül vészelte át a huszadik század második felének hányattatásait. Azt már az olvasónak kell eldöntenie, hogy e töretlenségben a közép- és kelet-európai kis népek nyomorúságának továbbélését, vagy a nemzeti értékek megmaradásának csodáját látja-e inkább."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!