VALLÁS / Judaika kategória termékei
A negyvennyolcas magyar szabadságharc és a zsidók

: A negyvennyolcas magyar szabadságharc és a zsidók

Kiadás:

Budapest, 1939

Kiadó:

Tábor (Tabor) kiadás

Kategóriák:

Judaika Magyar történelem

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

270 p.

Kötésmód:

félbőr

tartalom:

Bernstein Béla (1865-1944) rabbi és történetíró monográfiája először 1898-ban, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulóján jelent meg. Abban a korban, amikor a magyar zsidók már két-három nemzedék óta sikeresen asszimilálódtak az anyanemzethez. Legalábbis ebben a hiszemben éltek. Ezt a tudatállapotot tükrözte Bernstein művének első kiadása, noha nem hallgatta el az emancipáció rögös útjának állomásait sem. A második kiadásra 1939-ben, egy megváltozott világban került sor. Megszűnt az Osztrák-Magyar Monarchia, s éppen Európa második újrafelosztása volt napirenden. A második világháború s annak egy külön frontja: a zsidók ellen viselt háború előestéjén Bernstein azért adta ki újra, átdolgozva és kiegészítve munkáját, hogy a reformkor befogadóinak unokáit emlékeztesse a zsidók és magyarok között megkötött szövetségre. Arra, hogy 1848-49 után a magyar zsidóság az egyetemes magyarság oszthatatlan része. A holocaust - amely Auschwitzban elégette magát a szerzőt is, Jókai hívét és barátját (az első kiadást az ő előszava vezette be) - és a rákövetkező fél évszázad erőszakolt felejtése nem tette lehetővé, hogy a következő nemzedékek előítélet-mentesen megvizsgálják az ezirányú reformkori folyamatokat. Ezt bizonyítja az is, hogy Bernstein Béla könyve óta mind a mai napig nem született átfogó monográfia a nagyon is lényegbevágó, mert a modern Magyarország születésének egyik érzékeny pontját érintő témáról.

leírás:

Jókai Mór előszavával és a zsidó honvédek 4 névjegyzékével.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!