TÖRTÉNELEM / Magyar történelem kategória termékei
A nemes vármegyének kezéhez... II. Rákóczi Ferenc levelei és Nógrád vármegyei visszhangjuk I. kötet (1703-1705)

: A nemes vármegyének kezéhez... II. Rákóczi Ferenc levelei és Nógrád vármegyei visszhangjuk I. kötet (1703-1705)

Kiadás:

Salgótarján, 2004

Kiadó:

Nógrád megyei Levéltár

Kategóriák:

Magyar történelem

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

379 p.

Kötésmód:

karton

ISBN:

9637243569

tartalom:

"Még mielőtt 1703. június 16-án II. Rákóczi Ferenc szerény kíséretével átlépte volna a magyar határt a császári Haditanács Bécsből június 2-án levelet intézett Koháry Istvánhoz arról, hogy a császár Felső-Magyarországon a rablók és zendülők kóborlásának megakadályozását kívánja, ezért megbízta Koháry ezredest, járjon el a parancs értelmében. Hat nappal később Koháry is levelet írt Szécsényből Török András Nógrád vármegyei alispánnak a zászlók alá gyűlt kóborló tolvajok ügyében. Kifejtette, egyetértett azzal, hogy az előző esztendőtől a császár parancsára Nógrád vármegyében elkezdték megfogni a kóborló tolvajokat. A Tiszántúlon néhány ilyen tolvaj zászlók alá gyűlve kezdett kóborolni, s feldúlták néhány főrend udvarházát, ennek megakadályozását szorgalmazta Koháry Nógrád vármegyében is. A fejedelem július 30-ai tiszabecsi győzelme után a nógrádi nemesség elkezdett szervezkedni a "paraszt lázadók" ellen. Valószínűen augusztus 29-én szólította Rákóczi csatlakozásra e vármegyét is, ám a következő nap a Losoncon tanácskozó vármegyei nemesség úgy döntött, hogy hű marad a királyhoz. A szeptember 4-én Gácson tartott nemesi közgyűlésen elrendelték, hogy a nemesség húzódjon Gács és Kékkő várába, valamint Szécsény mezővárosba. A fejedelem csapatai szeptember 2-án lépték át a vármegyei határt Füleknél. Miközben a nógrádi parasztság földesuraival ellentétben átállt, a három településre szorult nemesség napokon belül elszigetelődött. Rákóczi vitézei októberben bevették a nemesi ellenállás három helyszínét, 13-án először a szécsényiek, majd 15-én a gácsiak adták át a várat, s végül 17-én a kékkői erősség is kapitulált. A Gácson lévő nemesek mielőtt letették volna a hűségesküt a fejedelemnek, nyilatkozatot tettek, hogy nem önként, hanem fegyver által hódoltak meg, s nyilatkozatukat elhelyezték a garamszentbenedeki konvent levéltárában, hogy bebiztosítsák magukat a szabadságharc bukása utáni időkre. A Nógrád vármegyét irányító nemesség kisebb része elhagyva a vármegye területét megmaradt a császári oldalon úgy, mint Koháry István, a többség ellenben Török Andráshoz hasonlóan a szabadságharc szolgálatába állt."

Állapot:

használt, de jó állapot

Ár:

2 400 Ftrendelhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!