TÖRTÉNELEM / Magyar történelem kategória termékei
A polgárosodás útján. Tanulmányok a magyar reformkorról

A polgárosodás útján. Tanulmányok a magyar reformkorról

Szerkesztő:

Kiadás:

Budapest, 1990

Kiadó:

Tankönyvkiadó

Kategóriák:

Magyar történelem

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

501 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9631828778

tartalom:

"Tizennégy szerző munkaközössége fogott össze, hogy egészen sajátos tanulmánykötetet adjon olvasói kezébe. A polgári átalakulás korából választott ki mindegyikük egy témakört, s ezekben hol egy társadalmi rétegről, hol egy vármegyéről vagy más - nagyobb - földrajzi egységről ad nagy alapossággal összeállított ismertetést. Megtaláljuk a kötetben a késő feudalizmuskori nemesi összeírás tanulságait éppúgy, mint a vagyonos debreceni polgárság életében a földtulajdon jelentőségét; mint fejlődött a városi kereskedelem, hogyan alakultak az ipari munkásság viszonyai a reformkorban, hű képet kapunk a magyar konzervatívok társadalomszemléletéről. Élvezetes olvasmány a nógrádi városok társadalmának színes leírása, megismerhetjük Zemplén vármegye lassan, nehézkesen mozduló társadalmát. Két kiváló leírás szól Erdély társadalmi rétegződéséről, illetve átalakuló társadalmáról. Figyelmet érdemlő tanulmányban kapunk képet a kiegyezést követő idők egyik érdekes eseményéről is: annak a "turini százas küldöttség"-nek a társadalmi összetételéről, amely fölkereste Kossuthot az emigrációban és megpróbálta rábírni a hazatérésre és képviselőség vállalására. A kitűnően megválasztott ismeretanyag élvezetes, helyenként izgalmas olvasnivaló, igen sok eddig nem ismert körülményt, részletet világít meg, és a kutatóknak is bőségesen szolgál módszertani segítséggel."

leírás:

Érvénytelen könyvári bélyegzővel.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!