TÖRTÉNELEM / Magyar történelem kategória termékei
A sas és a serleg. Akadémiai arcképek

: A sas és a serleg. Akadémiai arcképek

Kiadás:

Budapest, 1975

Kiadó:

Akadémiai Kiadó

Kategóriák:

Magyar történelem Művelődéstörténet Technikatörténet

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

203 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9630506149

tartalom:

˝A sas és a serleg áttekinti azokat a kérdéseket, melyekben az Akadémia az országos kulturális és tudományos fejlődéshez oly alkotóan járult hozzá. A társadalmi, valamint a műszaki és a természeti tudományok hullámzó fejlődése az összképben arról győz meg, hogy a különböző tudományterületek egymással szoros benső kapcsolatban, egymás eredményeire figyelve s azokat hasznosítva tölthették csak be hivatásukat, s az Akadémia történetének valóban virágzó korszakaiban együttműködés jött létre a különféle tudományterületek között. A könyv arcképsort is nyújt az Akadémia legjelentősebb tagjairól, kezdve Széchenyi Istvánnal, Vörösmarty Mihállyal, Erdélyi Jánossal, Arany Jánossal stb., és végül a felszabadulás utáni korszak legjelentősebb elhunyt alkotóinak portréival zárul: többek között Lukács Györggyel, Erdei Ferenccel, Molnár Erikkel, Pais Dezsővel, Novobátzky Károllyal, Hevesi Gyulával, Geleji Sándorral, Rényi Alfréddal, Vadász Elemérrel.˝ - "Borús égből öreg sas száll a serleg felé, melyet fiatal nő emel a magasba. A sas a magyar nemzetet jelképezi, az "ideális megjelenésű" nőalak pedig "a tudás világánál megszelídült erkölcsöt". A serleg: "a magasabbrendű humanismus" jelképe. Íme a Magyar Tudományos Akadémia címer-allegóriájának jelmagyarázata." Idézet a könyvből.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!