TÖRTÉNELEM / Magyar történelem kategória termékei
A simontornyai szandzsák a 16. században

: A simontornyai szandzsák a 16. században

Kiadás:

Budapest, 1982

Kiadó:

Akadémiai Kiadó

Kategóriák:

Magyar történelem

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

342 p.

Kötésmód:

egészvászon

ISBN:

9630526433

tartalom:

"E munka a magyarországi török hódoltság olyan témakörét tárgyalja, amelynek magyar történeti kútfői igen szegényesek, török forrásai viszont igen gazdagok, de eddig szinte teljesen kiadatlanok voltak. A könyv első harmada az anyag értékelését nyújtja, a másik kétharmad pedig a szandzsák lakosságának névsorait, majd a gazdaságtörténeti adatok és az egyes vizsgálatok táblázatait tartalmazza. Bevezetőjében a szerző Simontornya és vidéke török kézre kerülését vázolja. Ezt a magyar és török források bemutatása követi. A szandzsák közigazgatásáról szólva Dávid Géza a nemzetközi szakirodalomban először kísérli meg az egyes tisztségviselők feladatkörének részletes leírását. Alapos forráskritikai elemzés után határozza meg a szandzsák összlakosságát, a helységek átlagos népességét, a családok átlagos nagyságát - mindezt a történeti demográfia megfelelően adaptált módszereivel. Újszerű eredményeket hozott a népesség vándormozgalmáról a vártnál alacsonyabb számot és a pusztásodásról a korábbi koncepciókban szereplőnél szintén sokkal kedvezőbb képet nyújtó vizsgálata is. A gazdasági életet tárgyaló fejezet ugyancsak lényeges Új eredményeiből következik a szerzőnek az a megállapítása, hogy a 16. század végéig a termelőerők semmi esetre sem hanyatlottak, sőt egyes időszakokban előremutató tendenciájúak voltak."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!