TÖRTÉNELEM / Magyar történelem kategória termékei
A történész józansága

: A történész józansága

Kiadás:

Budapest,

Kiadó:

Országos Széchényi Könyvtár

Kategóriák:

Magyar történelem

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

350 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9637421734

tartalom:

E könyv írásainak szerzője és e könyv összeállítója túl közel volt egymáshoz, hogy most ne fájjon nagyon. Egy anyaméh fogantjai és kihordottjai ők. És halott a fiatalabb, él az öregebb. Ezért nem lehet boldogság ez a munka. Az összeállító bár tudja, most se akarja megérteni. Mint egymást keresztező, egymást merőlegesen és háromdimenziósan metsző, egymásra hullt hálók sokasága életük időhalmaza és tértörténelme. Közös rácsok az elkülönülő azonsságban. Ezért, hogy e könyv összeállítója rettenetes veszteséget is lát e lapokban. Mint a sík láthatatlan homorulatait, sírgödreit. Mert rázúdult a homok az agyra, amelynek e vallomások ihletét folytatni kellett volna. Győzve a sivatagon. De győzött a sivatag. Herodotos írta le ezt a győzelmet. E könyv minden tanulmánya, cikke, beszélgetése jelzőrakéta fényernyőjeként világította be éjszakánkat. Tűzfényében, parázs-virágzás égi dombjaiban megláttuk elhagyott, magányos arcunkat, fény-éhes, mohó szemünket a sötétben. E könyv írója történész lett. Pedig mi minden szeretett volna lenni! Ahogy minden gyermek. Leginkább gyermekorvos. Mert gyermek-ártatlanságú volt maga is, a szív, amely most már megsemmisült. Szülőfalujában volt egy férfi, talán távoli rokon, aki a gyermeksírok közé temettette magát a katolikus temetőben." Ott az én helyem a gyerekek között" - mondta haldokolva. Ilyen volt ő is, a történész. Lelkében sose öregedett meg a gyermek. Sose lett szakállas fogatlan. Ott állt benne, mint tündérszirten, a gyermek mosolyogva és egy virágzó, fehér orgonaágat tartott a kezében. Mint az éj fehér mindenség-fürtjét. E könyv szerzője szegény emberek szülötte. Kőműves, irodaszolga, gyári munkás, cseléd, napszámos, mosónő, írta oly sokszor az apa és anya neve mögé az akkor kötelező életrajzokban. Vagy amikor szegénységi bizonyítványt kellett kérnie. És mivel maga volt a szegénység: mindent megélt, ami a szegénységből való volt, mindent tudott, ami a szegénység. Az állapotot, a lehetőséget és a lehetetlent, és a vágyat a kiemelkedésre, a fölemelkedésre, a kirepülésre, a fölszállásra. Hogy magasan körözzön a szilárdabb anyag fölött a levegőben, mint egy vitorlázó fehér madár. Élete nem volt küzdéstelen és rettegéstelen. De gyáva sose volt!"

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!