TÖRTÉNELEM / Magyar történelem kategória termékei
Agyag istenek. A neolitikum és a rézkor emlékei Magyarországon

: Agyag istenek. A neolitikum és a rézkor emlékei Magyarországon

Kiadás:

Budapest, 1970

Kiadó:

Corvina Kiadó

Kategóriák:

Magyar történelem Régészet

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Hereditas

Terjedelem:

78 p., 24 t.

Kötésmód:

félvászon

ISBN:

9631324915

tartalom:

A "Hereditas" régészeti sorozat első köteteként megjelenő munka a magyarországi újabb kőkor és rézkor emberének történetét, művészetét és vallását mutatja be. A Kárpát-medence őstörténetének ez az igen hosszú szakasza a leletek tanúsága szerint nagyon mozgalmas volt. Délről, Keletről, Nyugatról érkező kisebb-nagyobb népcsoportok küzdöttek meg egymással egy-egy termékenyebb terület vagy bővizű patak birtokáért. Nehéz, fáradságos munkával irtották az erdőt, művelték meg földjeiket, védték meg nyájaikat a vadállatok támadásaitól. A természettel folytatott állandó küzdelem, a föld termékenységének, az állatok szaporodásának gondja töltötte be egész életüket, gondolatvilágukat. Művészetük is a termékenységi kultuszban gyökerezett, mágikus formában gyakorlati célokat szolgált. Az Alföld híres ülő férfi és női istenszobrainak, bizarr oltárainak, a házi istenek kis agyagszobrocskáinak, a rézkor komor ember alakú urnáinak bemutatásával és jellemzésével nemcsak e korok emberének hiedelemvilágában, művészetében, hanem mindennapjaik rekonstruálásában is avatott vezetőnek bizonyul a szerző. Magyarázata nyomán a szobrocskák, az edények díszítéséről leolvasható a ruha szövési technikája, mintakincse; megtudjuk, hogyan ékesítették magukat az emberek, megismerjük házaik formáját, bútoraik alakját; nyomon követhetjük eszközeik egyre célszerűbbé válását - érthetővé és élhetővé válik sok évezred után a kőkori és rézkori ember mindennapi élete.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!