TÖRTÉNELEM / Magyar történelem kategória termékei
Angyal István saját kezű vallomása

Angyal István saját kezű vallomása

Szerkesztő:

Kiadás:

Budapest,

Kiadó:

Pesti Szalon Könyvkiadó

Kategóriák:

Magyar történelem Ötvenhat

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

215 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9637994009

tartalom:

Angyal István 1956. október 23-ától 1956. november 16-án bekövetkezett letartóztatásáig naponta átlagosan 2-3 órát aludt. Tüdőgyulladás, hörghurut kínozta, és egyéb betegségek. Koffeininjekciókkal és -tablettákkal tartotta magát ébren. Letartóztatása után naponta több órás kihallgatásoknak vetették alá, és - mint ezt a Markó utcai börtönudvaron mesélte - azt mondták neki, hogy az utókor számára lejegyezheti mindazt, amit átélt és amit gondol. Memoárja, tehát a halál árnyékában és a végkimerülés állapotában született. 1959 májusában levelet kaptam, melyen feladatként Angyal Istvánt tüntették fel, Budapest, IX. Üllői út 115. Pistának - aki csaknem egy évet töltött halálos zárkában, míg 1958. december 1-én ki nem végezték - csakugyan ez volt az utolsó bejelentett lakása. A borítékban valaki, aki Anonymus-nak nevezi magát, Pista 63 sűrűn gépelt oldalt kitevő emlékiratát küldte el nekem. Angyal István saját kezű vallomását azokhoz a történelmi dokumentumokhoz társítja emlékezetem, melyeket a párizsi kommunárok írtak kivégzésük előtt. A szerző összegzi a forradalom történetét, felvállalja saját tetteit, és derűsen néz a szakadékba, a Semmibe, melybe hite szerint nemsokára belökik. Pista biztos volt abban, hogy Kádár elolvassa emlékiratát. Tanúnak is meg akarta idéztetni, és egy reggel - már folyt a tárgyalásunk - odasúgta a sétán, hogy információja szerint Kádárné ott ül a tárgyalóteremben, a közönség soraiban. Akkor ezt agyrémnek tartottam, de azóta hallottam másoktól is. Kádárnak mindenesetre oka volt tartania Pista vallomásától. Szerintem ezért választották el ügyét a miénktől, és ezért titkosították; a Kádárra hivatkozó forradalmárnak volt a legkevesebb esélye az életben maradásra.(...) Emlékirata végén arra kérte a nyomozókat, hogy szabadulása esetén adjanak neki 1956-tal kapcsolatos munkájából egy példányt. "Ha pedig nem szabadulok ki - kérem, feleségemnek küldjék el. Telefonon hívják fel, s ő eljön érte - és fiamnak elviszi, ha felnő, elolvashassa..."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!