TÖRTÉNELEM / Magyar történelem kategória termékei
Báró Mednyánszky Cézár emlékezései és vallomásai az emigrációból

: Báró Mednyánszky Cézár emlékezései és vallomásai az emigrációból

Kiadás:

h. n., 1930

Kiadó:

k. n.

Kategóriák:

Magyar történelem Életrajz

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

238 p.

Kötésmód:

félbőr

tartalom:

"Báró Mednyánszky Cézár szintén az emigrációban írta meg magyarul most megjelent emlékezéseit. Érdemesnek hisszük kissé részletesebben foglalkozni evvel az eddig ismeretlen művel, amely egy eddig ismeretlen memoáríróval is gazdagítja történeti irodalmunkat, annál is inkább, mert ez a mű a fennmaradt emlékiratok és naplók egyikéhez sem hasonlítható. Mednyánszky Cézár nem tartozott sem a szabadságharc, sem az emigrációs élet nagy egyéniségei közé, akik joggal törekedtek emlékirataikban a maguk történelmi szerepének képét adni. De nem tartozott azok közé sem, akik a történelembe csöppenve, áhitattal jegyzik fel mindazt az apró-cseprő részletet, amiről tudomást szerezhettek, s aminek szemtanui lehettek - s aminél, ismételjük, misem érdekesebb. Művének történelmi értéke ebből a szempontból nem nagy: új adatot nem igen tartalmaz, sem a hadjáratról, sem az emigrációs életről, jóllehet a franciaországi emigráció életének képét, amely a jól feldolgozott törökországival, amerikaival, s londonival szemben a legfakóbb, így is teljesebbé teszi. Nem, Mednyánszky Cézárnak nincsenek történetírói ambíciói, forrásművet sem akar írni, - őt a maga egyéni sorsa foglalja le egészen, a maga lelki válságai, a maga megoldhatatlan problémái, belső határozatlanságának folytonos összeütközései az elhatározást követelő külső életviszonyokkal, egyszóval a szó szoros értelmében vett önéletrajzot ír. Ez az önéletrajz azonban, megkapó intimitásával, lelki meztelenségével, amely elé legfeljebb romantikus önámítások vonnak fátyolt, minden objektív történeti adaléknál mélyebben mutatja meg nemcsak írója emberi mivoltát, - hanem általában a negyvenes éveknek egy érdekes lelki típusát és főképen az emigráns-lelket, - azt a lassú őrlést, pusztítást, amit az antik világ legrettenetesebb büntetése: a számkivetés, a gyökerektől való elszakítás, a hazátlanságba való taszitottság keserűsége visz végbe. Történet-pszichológiai értéke tehát igen jelentékeny, s a kötet e szempontból a legtanulságosabb..." Sárközi György, Nyugat

leírás:

Címlapja hiányzik. Gerince repedt.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!