TÖRTÉNELEM / Magyar történelem kategória termékei
Búcsújárás a barokk kori Magyarországon a mirákulumirodalon tükrében

: Búcsújárás a barokk kori Magyarországon a mirákulumirodalon tükrében

Kiadás:

Budapest, 1993

Kiadó:

Akadémiai Kiadó

Kategóriák:

Magyar történelem Művelődéstörténet Kereszténység

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

454 p.,10 fekete-fehér, egész oldalas kép

Kötésmód:

egészvászon

ISBN:

9630565137

tartalom:

"A zarándoklat komplex kulturális jelenség, melynek különféle megnyilvánulási formái az antikvitástól kezdve napjainkig csaknem mindenütt megtalálhatók. Ezek a formák szoros kapcsolatban állnak a mindenkori kulturális kontextussal, s helyesen csak annak figyelembevételével értelmezhetők. A kötet középpontjában a magyarországi zarándoklatok történetének 17-18. századi szakasza áll. A fő forrásanyag a mirákulum irodalom, amely a zarándokhelyeken feljegyzett csodás gyógyulások nyomán jött létre. A fenomenológiai vizsgálat feltárja a zarándoklatok feltételrendszerét, a kegyhelyre vezető út jellemzőit, a zarándokhelyek gondozóinak és a zarándokoknak a kegyhelyhez kapcsolódó megnyilvánulásait, valamint a cselekvéssorozat hatását a mindennapi életre. A szerkezeti elemzés bemutatja a zarándoklatok nemzetközi kapcsolathálózatát, az eredetlegendákat, a motivációs rendszer történeti, társadalmi összetevőit, a résztvevők társadalmi, etnikai és felekezeti viszonyait, a zarándoklatok intenzitásának és a kegyhelyek vonzáskörzetének alakulását. A kötet nemcsak egy vallási megnyilvánulás történetének fontos szakaszára derít fényt, hanem az adott korszak társadalmi, gazdasági, politikai viszonyainak alakulására és mentalitásának több vonására is rávilágít. A vizsgálat megkísérli a felzárkózást a téma nemzetközi kutatásához, s több társadalomtudományi diszciplína érdeklődésére számot tarthat."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!