TÖRTÉNELEM / Magyar történelem kategória termékei
Egy

: Egy "úri kalandor" botladozásai a XX. századon át

Kiadás:

h. n., 2002

Kiadó:

Tevan Kiadó

Kategóriák:

Magyar történelem Életrajz

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

201 p.

Kötésmód:

karton

ISBN:

9637278788

tartalom:

"A szerző az első világháború alatt született, és akarva-akaratlanul részt vett a huszadik század minden viharában, Magyarországon és külföldön. Öntudatra ébredése idején egymást érték az első világháborút követő kataklizmák; az őszirózsás, majd a proletárforradalom és a fehérterror; mindezek után pedig jött a gazdasági világválság. Dunántúli asszimilálódó zsidó értelmiségi-kereskedő családból származik, amely erősen kötődött a mezőgazdasághoz. A Horthy-rezsim alatt egy budapesti, latinos műveltséget nyújtó gimnáziumban, majd az Állatorvosi Egyetemen tanult. 1939-1940-ben szerezte meg állatorvosi diplomáját. Szakmáját csak két évig gyakorolhatta az anyaországhoz frissen visszacsatolt Dunaszerdahelyen, a Csallóközben. Munkaszolgálatos lett, Magyarországon és Kárpátalján. Ezt követően kényszermunkát végzett a jugoszláviai bori rézbányákban. A bori Berlin Lágerből való szökése után kilenc hónapot töltött egy észak-szerbiai csetnik vajda közvetlen környezetében, majd több mint egy évig a Jugoszláv Felszabadító Hadseregben szolgált. Magyarországra visszatérve élénken hitt az ország gyors újjáépítésében, fejlődésében, és a társadalmi igazság érvényesülésében. A Földmunkások és Kisbirtokosok Országos Szövetségében (FÉKOSZ) dolgozott, majd az újonnan létrejött Mezőgazdasági Akadémiát vezette Zsámbékon. Ám a rendszer - szülei földbirtoklása miatt - bizalmatlan volt vele. Visszatért szakmájába és 17 éven át eredményesen dolgozott az oltóanyagtermelésben és az azzal kapcsolatos kutatásokban. 1965-ben egy tanulmányút során Franciaországban maradt és további 15-16 év aktív munkáját a Francia Tudományos Kutatási Központ keretében az orvosi alapkutatásnak, a vírus-, illetve rákkutatásnak szentelte. Nyugdíjasként még közel két évig dolgozott az amerikai National Cancer Institute-ban, az AIDS kutatásában. Végül néhány hétig részt vett Zaire-ban egy AIDS vakcina korai kipróbálásában. Aktív évei során sem kerülhette el a huszadik század újra és újra feltámadó viharait... 1956-ban Budapesten élte át a forradalmat és 1968-ban Párizsban a diákfelkelést. 1990-ben megint csak a gyors és demokratikus átalakulásban és fejlődésben bízva visszatért Budapestre, francia nyelvoktatással, műfordítással próbálkozott majd visszaemlékezéseit írta."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!