TÖRTÉNELEM / Magyar történelem kategória termékei
Ferenc József zászlai alatt. (1848-1914)

: Ferenc József zászlai alatt. (1848-1914)

Kiadás:

Budapest, 1990

Kiadó:

Corvina Kiadó

Kategóriák:

Magyar történelem Hadtörténelem

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

137 p.

Kötésmód:

egészvászon

tartalom:

"Ferenc József zászlai alatt vonultak a katonák: gyalogosok, dragonyosok, huszárok a dunai monarchia hadjárataiban. Szuronyos rohamaikat eleinte lelkesítő katonamuzsika kísérte, utóbb már csak az első világháború össztüze pergett kíméletlenül a véres anyagcsatákban. Joseph Roth, Roda Roda, Robert Musil vagy Jaroslav Hasek művei alapján úgy érezzük, szerteágazó ismeretekkel rendelkezünk az osztrák-magyar hadsereget illetően. Mivel azonban az irodalom a fegyveres hatalom bemutatása révén a hanyatló társadalmat tárja elénk, az olvasóban joggal merülhet föl a kérdés, vajon hogyan maradhatott egyáltalán fenn ilyen hosszú ideig a cs. és kir. hadsereg. A jelen kötet arra vállalkozik, hogy "elmesélje" a történelmet, ennek révén pedig bemutassa a hadsereg helyét Ausztria-Magyarország társadalmában, részletesen ecsetelje a legfontosabb hadjáratokat, győztes és vesztes csatákat, a kaszárnyaélet mindennapjait, a fegyverzetet, a fölszerelést, a hadtápot. Külön figyelmet szentel a tisztikarnak, amely a dinasztia hű támaszaként, valamint az összbirodalmi érdekek szilárd védelmezőjeként bizton hazára lelhetett ebben a különös, nemzetek fölötti képződményben. A könyv fordulatosan, olvasmányosan, olykor az iróniát sem nélkülözve rajzolja meg egy olyan hadsereg képét, amely minden tekintetben magán viselte egy soknemzetiségű állam valamennyi belső ellentmondását. A szerző, Józsa György Gábor (sz. 1955), a Magyar Nemzet munkatársa, történelem és német irodalom szakot végzett az ELTE Bölcsészettudományi Karán. Konrad Adenauerről írott értekezésével ugyanitt bölcsészdoktori címet szerzett. Könyve jelent meg az osztrák történelem tárgykörében, jelenleg monográfián dolgozik, melynek témája az 1866. évi porosz-osztrák háború háttere."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!