TÖRTÉNELEM / Magyar történelem kategória termékei
Földmunkás- és szegényparaszt-mozgalmak Magyarországon 1848-1948 I-II.

Földmunkás- és szegényparaszt-mozgalmak Magyarországon 1848-1948 I-II.

Szerkesztő:

Kiadás:

Budapest, 1962

Kiadó:

Mezőgazdasági és Erdészeti Dolgozók Szakszervezete

Kategóriák:

Magyar történelem Politika

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

1153 p.

Kötésmód:

egészvászon

tartalom:

˝A magyarországi parasztság sok évszázados történetében különösen nagy jelentőségű a kapitalista fejlődés időszaka, amikor a parasztmozgalmak - mindenekelőtt a földmunkásság és a szegényparasztság századfordulói nagy mozgalmai - kapcsolatba kerülnek a munkásmozgalommal. Minthogy azonban a kapitalista fejlődés a feudalizmus méhéből veszi kezdetét, a parasztságnak az 1848-49-es polgári forradalom utáni történetében szerepet játszó problémák is sok tekintetben a bomló feudalizmus idejére nyújtják vissza gyökereiket, szükséges - mintegy bevezető gyanánt - röviden áttekinteni: milyen volt parasztságunk élete a jobbágykor alkonyán, a polgári kor hajnalán; melyek voltak azok a történeti előzmények, amelyek a későbbi szegényparaszt- és földmunkásmozgalmak számos jellemvonását bizonyos fokig már korábbról meghatározták. A 18. század végén, a 19. század elején nyolc-tíz millió lehetett Magyarországon a parasztság lélekszáma, rajtuk élősködött mintegy 700 ezer nemes. Övék volt az ország termőterületének mintegy kétharmad része, a paraszti milliók birtokában levő egyharmadnak tulajdonjoga is őket illette. A különböző rendű és rangú nemesurak az ország minden közterhét - adózást, katonáskodást - elhárították maguktól. [...] Száz év küzdelmét vizsgálják eredményeivel, hibáival együtt e fejezetek, s bőséges forrásanyag, eddig még nem ismertetett dokumentumok alapján rajzolják meg az évszázados küzdelem fő irányát.˝

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!