TÖRTÉNELEM / Magyar történelem kategória termékei
Garibaldival a szabadságért. Dunyov István élete és működése 1816-1889

: Garibaldival a szabadságért. Dunyov István élete és működése 1816-1889

Kiadás:

Budapest, 1968

Kiadó:

Gondolat Könyvkiadó

Kategóriák:

Magyar történelem Életrajz

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

330 p.

Kötésmód:

nyl

tartalom:

"Garibaldi 1860. évi világraszóló szicíliai expedíciójának nevezetes magyar résztvevője volt Dunyov István, aki oly sokáig a méltatlan feledés homályába borított. Pedig igaz hős volt a javából, aki egy életre szóló áldozatával tett hitet a népek nemzetközi összefogásának magasztos ügye mellett. A szerző hosszú évekig tartó kutatásai, szilárd alapot teremtettek Dunyov István felettébb tanulságos, dicsőségben és tragikus fordulatokban gazdag életpályájának bemutatásához. Az ő életének mindennapos küzdelmein keresztül megelevenednek az olvasó előtt a XIX. század döntő eseményei: az 1848-49-es forradalom és szabadságharc, a rosszemlékű Bach korszak, majd az olasz nemzeti egységért folytatott harcok, a Risorgimento történetének nevezetesebb állomásai. A magyarországi, olaszországi, ausztriai és romániai levéletárak gazdag anyagát dolgozta fel a szerző annak érdekében, hogy e példamutató magyar garibaldista életútja minél teljesebb és sokoldalúbb megvilágítást nyerjen, kibogozva mindazokat a rejtett szálakat, melyek érthetővé teszik és magyarázzák cselekedeteit és állásfoglalásait. Dunyov István jelentősége túlnőtt egy vitéz és bátor katona szerepén. Forradalmár és szabadságharcos gondolkodó volt, Garibaldi elveinek szilárd és bátor képviselője, akire joggal tekintettek úgy kortársai, mint az olaszországi magyar emigráció baloldali, demokratikus szárnya szellemi-politikai iheltőjére, patrónusára. Szellemi hagyatéka - mely annyi nemes és előremutató gondolat valóságos tárháza - gazdag levelezésén keresztül áramlott szét emigráns társai körébe éppen úgy, mint az olasz baloldal nevezetes képviselői felé. Garibaldival folytatott levelezése szervesen illeszkedik elveihez és összhangban áll az olaszországi magyar emigrációban elfoglalt kiemelkedő szerepével. A szerző érdeme, hogy a nemzetköziség e nevezetes úttörőjét kiemelte az ismeretlenség szürkeségéből és nemes példáját, szellemi örökségét felszínre hozta. A kötetet számos korabeli fénykép, Garibaldi és Dunyov István levelezéséből válogatott irat fakszimiléje és térképek egészítik ki."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!