TÖRTÉNELEM / Magyar történelem kategória termékei
Hallgatásra kárhoztatva. Gyurmán Adolf kiadatlan röpirata

Hallgatásra kárhoztatva. Gyurmán Adolf kiadatlan röpirata

Kiadás:

Budapest, 1985

Kiadó:

Magvető Kiadó

Kategóriák:

Magyar történelem Politika

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Nemzet és emlékezet

Terjedelem:

213 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9631404943

tartalom:

1847 februárjában Széchenyi István, Politikai Programm Töredékek címmel, néhány hét alatt sebtében papírra vetett röpiratot jelentetett meg, mindegy utolsó intésül nemzetének: vesztébe rohan. Az esetleges katasztrófa (forradalom, megtorlás) bekövetkezéséért szerinte az ellenzék - elsősorban Kossuth - minden józan kompromisszumot elutasító, lázító, hajthatatlan politikája felelős. Ő ezzel szemben az álláspontok (az alkotmányos önállóság és a összbirodalmi gondolat) összeegyeztetését ajánlja. A támadásra az ellenzék vezetőinek tudtával az akkori idők egyik legfelkészültebb publicistája, Gyurmán Adolf válaszol. Magabiztos logikával világít rá a "nagyméltóságú gróf" érveinek bizonytalanságára, elgondolásának ellentmondásos képtelenségére, rémlátásának jogosulatlanságára. "Ne csaljuk meg magunkat - írja illúziótlan éleslátással. - A mai világban nem személyek gyakorolják többé a despotizmust, hanem a rendszerek", s "a kormány soha nem mondott le mind e napig egybeolvasztási czélzatairól, mert azokról lemondani annyit teendne, mint szétpattintani azon kormányzati egységet, melly birodalmi gépezetének gyűrűjét képezi." A ma is aktuális, hallatlanul izgalmas írás kétségtelen azonosítása, szakszerű feldolgozása az Országos Levéltár főigazgatójának, Varga Jánosnak az érdeme. A teljesebb megértést elősegítő, részletes előszó is az ő munkája.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!