TÖRTÉNELEM / Magyar történelem kategória termékei
Helyét kereső Magyarország. Politikai eszmék és koncepciók az 1840-es évek elején

: Helyét kereső Magyarország. Politikai eszmék és koncepciók az 1840-es évek elején

Kiadás:

Budapest, 1982

Kiadó:

Akadémiai Kiadó

Kategóriák:

Magyar történelem Politika

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

211 p.

Kötésmód:

egészvászon

ISBN:

9630529092

tartalom:

"A XIX. század harmincas éveiben kiformálódik, a negyvenes években megerősödik egy új eszmei áramlat: a magyar liberalizmus. Képviselői a feudális rend felbontását óhajtják, egyszersmind az egyéni szabadságjogok biztosítását az ország minden lakosa számára. A polgári társadalmak példájából viszont azt tanulják, hogy az egyéni szabadság leginkább nemzeti keretben teljesedik ki. Ámde Magyarország nem önálló állam, hanem a Habsburg-birodalom része, lakói között pedig a magyarság csak kisebbet alkot. Mivel a liberálisok szemében a nemzeti keret csupán magyar lehet, kettős igényű kettős kérdésbe ütközik: hogyan valósítható meg a magyar nemzeti keret egy heterogén összetételű birodalomban és annak abban az országban, amelyben a nem magyarkor jelentik a többséget. Hiszen az egyéni szabadságjogok kiterjesztése e többség súlyát éppen a magyarság rovására növeli meg, sőt a más ajkúaknál is a közösségi szabadságjogok igényének megerősödésére vagy egyenesen a megszületésére vezet. Ez pedig azt a veszélyt hordozza magában, hogy a mindenkire kiterjesztett személyes szabadságok alapján megszülető, új típusú közösség - a nemzet - nem lesz magyar."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!