TÖRTÉNELEM / Magyar történelem kategória termékei

"Jó Dobó miatt sok terekök vesznek". 16-17. századi költők és krónikások az 1552-es egri ostromról

Szerkesztő:

Kiadás:

Budapest, 2008

Kiadó:

Eötvös József Könyvkiadó

Kategóriák:

Magyar történelem Művészettörténet

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

276 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9789637338786

tartalom:

"Magyarország 16. századi történelmének egyik legjelentősebb és máig egyik leghíresebb eseménye az egri vár 1552-es megvédése. Az ostrom Tinódi Sebestyéntől napjainkig számos magyar költőt és írót ihletett meg. A mai olvasók előtt Tinódi, Vörösmarty Mihály és Gárdonyi Géza ostromot feldolgozó művei a legismertebbek. De a várostromot sok más magyarországi és erdélyi költő, illetve történetíró is megörökítette magyar, latin vagy német nyelven. Sőt nemcsak a magyarországi szerzőket érdekelte e téma, hanem számos olasz, német, francia, török krónikás is beszámol róla. Könyvünk a 16-17. századi ostromleírásokból ad válogatást. A könyv nemcsak azért hiánypótló, mert ilyen jellegű válogatás eddig még nem jelent meg, hanem azért is, mert az ismertebb ostromleírások (Tinódi Sebestyén, Forgách Ferenc, Istvánffy Miklós) mellett több olyan idegen nyelvű szöveg fordítása is olvasható, amelyek vagy ma már nehezen hozzáférhető kiadásokban láttak napvilágot (Christian Schesaus, Dzselalzáde Musztafa), vagy amelyek eddig egyáltalán nem voltak hozzáférhetők magyar nyelven (Csabai Mátyás, Ascanio Centorio, Johannes Michael Brutus vagy Mathias Miles). Minden egyes szöveghez rövid bevezető tartozik, amely a szerző életéről, a mű keletkezésének körülményeiről, illetve a műről ad információkat, különös tekintettel az egri ostromleírásra. A szövegek könnyebb megértését pedig lábjegyzetek segítik. A könyvet haszonnal forgathatja minden a magyar történelem iránt érdeklődő olvasó. A kötet összeállítója Lőkös Péter az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán szerzett diplomát. Fő kutatási területe a régi német irodalom, illetve a kora újkori német-magyar irodalmi, művelődéstörténeti kapcsolatok. Magyarra fordított több 16. századi erdélyi szász krónikát. Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Germanisztikai Intézetének docense."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!