TÖRTÉNELEM / Magyar történelem kategória termékei
Károlyi Mihály. Politikai életrajz

: Károlyi Mihály. Politikai életrajz

Kiadás:

Budapest, 1978

Kiadó:

Kossuth Könyvkiadó

Kategóriák:

Magyar történelem Életrajz

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

610 p.

Kötésmód:

egészvászon

ISBN:

9630911000

tartalom:

"Károlyi nagysága nem abban állt, hogy magáévá tett olyan igazságokat, amelyeket előtte már mások felismertek, hanem abban, hogy cselekedeteit következetesen ezekhez merte igazítani, tekintet nélkül saját vagy osztálya érdekeire" - állapítja meg a szerző. Szenvedélyes igazságkeresése fordította szembe Károlyit, az ezerholdasok érdekeit megtestesítő OMGE fiatal elnökét az úri Magyarországgal. Közéleti szereplése első évtizedének beható ismertetése különös figyelmet érdemel, hiszen önéletrajzában erről viszonylag kevés szó esik. Hajdu Tibor külföldi levéltárak nemrég hozzáférhetetlen titkos dokumentumaival tisztázza Károlyi sokat vitatott első világháborús tevékenységét, tárgyalásait. 1918-as szerepét jellemezve egyetértően idézi Krúdyt, aki szerint Károlyi "mérföldjelző a Rákócziak óta századokon át vonuló magyar politikában". Az emigráns évekről szóló fejezetekben olyan kérdésekről olvashatunk, amelyeket Károlyi nem részletezhetett műveiben. Így például az illegális kommunista párthoz, a baloldali emigrációhoz, a húszas évek elején a jugoszláv és csehszlovák kormányhoz fűződő kapcsolatairól. Nagy érdeklődésre tarthat számot külpolitikai koncepciójának elemzése, állásfoglalása Magyarország külpolitikai helyzetéről, orientációjáról nagy sorsfordulók idején, a trianoni béke, majd Hitler hatalomra jutása után. A könyv utolsó fejezete Károlyi hazatérésével, majd a Rajk-per miatti újabb távozásával foglalkozik. Hajdu Tibor tudományos alapossággal mutatja be századunk e kiemelkedő politikusa pályafutását."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!