TÖRTÉNELEM / Magyar történelem kategória termékei
Kereszttűzben a Pesti Hírlap. Az ellenzéki és a középutas liberalizmus elválása 1841-42-ben

: Kereszttűzben a Pesti Hírlap. Az ellenzéki és a középutas liberalizmus elválása 1841-42-ben

Kiadás:

Budapest, 1983

Kiadó:

Akadémiai Kiadó

Kategóriák:

Magyar történelem Politika Sajtó

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

161 p.

Kötésmód:

karton

ISBN:

9630534088

tartalom:

"1841. január 2-án Pest-Buda utcáin új lapot kezdenek árulni Pesti Hirlap címmel. Szerkesztője az a Kossuth Lajos, akinek szabadságát ártatlanul szenvedett három évi rabság után a nemzet nyomására adta vissza az uralkodói kegy. Már a lap első számai izgalomba hozzák a politizáló rétegeket. Szerkesztője ugyanis olyan "kényes" kérdéseket visz a nyilvánosság elé, amelyeknek taglalását az uralkodó osztály saját belső fórumai számára tartotta fenn. Hangja is szokatlanul új, bátor, rendhagyó a magyar sajtó addigi történetében. A cikkek következtetéseiből nyilvánvaló, hogy ez az újság a feudális társadalmi-gazdasági rendszer egészének tarthatatlanságára kívánja felhívni a figyelmet, és mielőbbi megváltoztatása érdekében agitál. E könyv a Pesti Hirlap történetének azt a kezdeti szakaszát fogja át, amikor a vele két oldalról is (mérsékelt liberális, valamint újkonzervatív) folytatott tollharc páratlan hevességgel dúlt, ugyanakkor azonban már eldőlt, hogy az újság kiállja ellenfelei ostromát. A szerző a támadók és a lap védelmére felsorakozók indokait, érveit egyaránt elemzi, kimutatva, hogy a vitában részt vevők miféle társadalmi erőket és politikai irányzatokat-árnyalatokat képviseltek."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!