TÖRTÉNELEM / Magyar történelem kategória termékei
König Koloman und Kaiser Josef

: König Koloman und Kaiser Josef

Kiadás:

Pest, 1858

Kiadó:

Buchdruckerei von Emil Müller

Kategóriák:

Magyar történelem Régi nyomtatványok Életrajz Német nyelv

Nyelv:

Német

Terjedelem:

200 p.

Kötésmód:

papír

tartalom:

Beniczky Lajos (Alsómicsinye, 1813 - Pest, 1868) honvéd ezredes, kormánybiztos, az 1848-49-es szabadságharc utáni magyar függetlenségi szervezkedés egyik vezetője. A politikus és katona, akit kétszer ítéltek halálra, és végül feltehetőleg politikai gyilkosság áldozata lett. A Batthyány-kormány megalakulása után a felsőmagyarországi bányavárosok királyi biztosává nevezték ki. Sikeresen lépett fel a területen kirobbant társadalmi elégedetlenséggel, elsősorban a szlovák nemzetiségi mozgalmakkal szemben. 1849 márciusában, a tavaszi hadjárat első szakaszában Görgei a bányavárosok biztosítására vezényelte. Jelentős szerepet játszott Felső-Magyarország középső részének felszabadításában. 1849 áprilisától ismét kormánybiztosként tevékenykedett. A cári beavatkozás megindulásakor még egy ideig sikeres gerillaharcot folytatott A szabadságharc bukása után az aradi hadbíróság kötél általi halálra ítélte, amit később kegyelemből húsz év kényszermunkára változtattak. 1856 végén, az általános amnesztia során kiszabadult. 1861-ben a Határozati Párt tagja lett, országgyűlési képviselő. 1864-ben szervezkedésbe kezdett Magyarország függetlenségének helyreállítására a 48-as törvények alapján. A szervezkedés egyik résztvevője, Asbóth Lajos az osztrák rendőrség besúgója volt. Beniczky Lajost letartóztatták és 1865 januárjában előbb halálra, majd húsz év várbörtönre ítélték. A kiegyezés után kiszabadult, részt vett a honvédegyleti mozgalom szervezésében. 1868. július 16-án eltűnt, holttestét néhány nappal később a Dunából fogták ki. A kiegyezés után is a 48-as eszmék mellett állt ki, ezért valószínűleg politikai okokból meggyilkolták.

Állapot:

használt, de jó állapot

Ár:

7 000 Ftrendelhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!